НОВИНИ


В БАН - реформа без пари

4 4948 10.05.2010
В БАН - реформа без пари
БАН

Въвеждане на непълно работно време или ползване на неплатени отпуски били възможностите за оцеляване на БАН.



Планираната бюджетна субсидия за много пестеливото функциониране на БАН, е 110 милиона, обясни по БТВ главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров. Установено било, че повече от 84,5 млн не могат да бъдат дадени, обясни още той. В последния момент по предложение на Комисията по земеделие и този намален бюджет бил орязан с още 10 млн.; те сигурно са много необходими, но защо точно от там да се вземат.

От 74,5 млн в края на април се орязаха още 10%, продължи Хаджитодоров, за да аргументира факта, че в БАН няма пари. Съгласни сме, че в БАН трябва да протече реформа и ние я започнахме, добави той. Реформата не може да стане за една нощ, тя изисква време и пари. Това, което се случва с БАН, сега е без пари реформа, каза научният секретар. Нещата са опрели почти дотам да няма пари дори и за прогнози за времето.

Въвеждане на непълно работно време е първата възможност; ползване на неплатени отпуски е втората, каза още Хаджитодоров. Въвеждането на структурните реформи ще са факт на 1-ви юни, следва процедура по атестиране, за да има подреждане и да останат най-добрите, добави той. Ще се опитаме да направим реформата до края на годината. След атестацията ще има нови избори от първия до последния човек на ръководна длъжност, увери Хаджитодоров.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама