НОВИНИ


Заразените с менингит вече са 23-ма, контактували са с починалото 5-годишно дете

0 2755 02.12.2021
Заразените с менингит вече са 23-ма, контактували са с починалото 5-годишно дете

23 са общо положителните проби на изследвани за менингит след установяването на огнище на заразата в столична детска градина.


Сред заразените има и деца, и персонал. Това показва изследване в НЦЗПБ на контактните деца, техните братя и сестри и персонала от групата, в която е било детето, починало от болестта в София, пише Нова. Всички са контактни на починалото 5-годишно дете.


След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.

 

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете. 

 

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави хора, като за съжаление, такива случаи завършват летално, отчитат от Инспекцията.

 

Столичната РЗИ изказва съболезнования на близките на починалото дете.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама