НОВИНИ


Панчугов: Всеки конфликт оттук нататък ще може не само да извива ръце, но и да счупи бъдещото управление

2 2863 03.12.2021
Панчугов: Всеки конфликт оттук нататък ще може не само да извива ръце, но и да счупи бъдещото управление
Христо Панчугов БГНЕС

За пореден път започваме да чуваме повече от същите заявки, които сме виждали през годините. Необходима е много повече конкретика, как изглеждат приоритетите на бъдещото управление и кои проблеми ще адресират. Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов.


Според него публичността на коалиционните преговори е стигнала до крайност – „да се запълни публичното пространство с фонов шум“.

 

„Това, което не разбирам, е защо се бяга от въпроса за лицата. Разбирам, че това е противоречива тема и може да взриви коалицията, но стратегия, в която отлагаме проблемите, за да се взривят те в лицето на едно бъдещо управление, е откровено глупава стратегия.“

 

Има изключително ниско доверие в българските партии и неслучайно това наложи публични преговори, припомни политологът. Той цитира последни изследвания, според които одобрението на работата на парламента е 7%, а неодобрението - над 70%.

 

Твърде много различия има на ценностна основа между преговарящите четири политически формации, за да приемем, че каквото и парламентарно мнозинство да бъде сглобено, то ще бъде трайно, ако тези различия не бъдат преодолени, коментира Панчугов.

 

„Има откровено големи противоречия в самите политически формации, които ще формират следващия кабинет.“

 

Панчугов вижда фундаментални разминавания и „твърде много подводни камъни, които ако не бъдат изговорени ясно още сега, публично, всеки потенциален конфликт оттук нататък ще бъде с възможността не само за извиване на ръце, но и да счупи бъдещото управление“.

 

Много разделителни линии в рамките на последните избори и в рамките на този парламент са напът да паднат, отбеляза още преподавателят.

 

Относно присъствието на „Възраждане“ в новия парламент Христо Панчугов изтъкна, че „дивидентите са ясни – това ще осигури покачване на подкрепата за „Възраждане“.

 

„Тя ще запази имиджа си на антистатукво партия и ще се опита да консолидира тази подкрепа, която има, за да се запази за следващия парламент. Ние трябва да видим един санитарен кордон около „Възраждане“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама