НОВИНИ


Кацаров отговори на Денков: Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство

5 3004 06.12.2021
Кацаров отговори на Денков: Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство
Д-р Стойчо Кацаров стопкадър, Нова телевизия

„Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство“ – така здравният министър д-р Стойчо Кацаров отговори от ефира на Нова телевизия на просветния министър Николай Денков.


В последните дни се създаде напрежение относно тестовете за учениците и липсата им. Двамата министри си разменят обвинения в медиите кой е виновен за това. Според здравния министър за доставките отговаря МОН.

 

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия  за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

 

„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

 

„България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне“, обяви още д-р Стойчо Кацаров.

 

Относно високата смъртност у нас той заяви:

 

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни Кацаров.

 

По думите му имунизацията трябва да остане доброволна.

 

Кацаров пожела успех на бъдещия си наследник начело на министерството. „Здравното министерство е най-тежкото в момента. На наследника ми ще му е по-лесно, защото ще има зад гърба си мнозинство, аз имах партии, борещи се за гласове“, поясни той.

 

Според д-р Стойчо Кацаров в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. „Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи министърът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама