НОВИНИ


34 българи хранят един чиновник, всичките ни струват по 300 млн на месец!

45 13190 06.12.2021
34 българи хранят един чиновник, всичките ни струват по 300 млн на месец!

Ако не сте чули, нека да знаете: служители от администрацията са в бойна готовност за протести срещу заявеното от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ 15-процентно съкращение на чиновническия апарат. Актът на отпор е идея на ГЕРБ, като партията с най-много назначения в централната и общинската администрация. Става дума за съкращаването и пенсионирането на около 30 000 души.


Не се подвеждайте по цифрата, ако тя ви изглежда голяма. Според статистиката на Евростат средния процент на администрацията спрямо населението е около 16 на сто. В България тя е 24%!

 

Забележете: през последните 15 години чиновническата армия у нас се е увеличила с около 21%. Което е скандално на фона на това, че всяка година между 40 и 50 хиляди българи напускат страната.




И още нещо абсурдно: В ЕК и Евростат да няма точен брой на заетите в българската администрация! Няма!  

 

Националният статистически институт съобщава в началото на 2021 г., че общо администрацията на изпълнителната власт е 98 797 души. С уговорката, че не е посочен броят на служещите в армията и МВР. С тях броят се приближава към 180 – 200 хиляди.

 

Според някои експерти чиновническият апарат у нас наброява над 250 000 човека. Но дори да е преувеличена тази цифра, отчайваща е сметката, че на всеки 34 българи (включително децата) се пада по един чиновник.

 

Да, има 3-4 страни в Европа, които малко преди нас – Норвегия, Дания, Финландия… Но всички те са в Топ 10 по най-висок стандарт на живот и очевидно могат да си го позволят. Освен това там чиновникът е слуга на гражданите, а тук чиновника се държи с гражданина както робовладелецът с роба. Не е преувеличено.

 

Има обаче и други пример. В Япония администрацията е само 6% спрямо населението. В Сингапур е 5,2 на сто. Нещо да кажете?

 

И какво стана с т.нар. електронно правителство, за което три мандата отговаряше вице-премиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев? Похарчени са около 2 млрд лева, по непотвърдени данни, но електронните услуги са нищожни.




В понеделник, навръх Никулден, в медиите нахлуха оплаквачи, включително от синдикатите, които изреваха на умряло. Щял да скочи броя на безработните и да се натовари държавата да им плаща като отидат на трудовата борса. Направо ужас! Клетите хорица, дето са свикнали да папкат от хазната и не са изкарали хляба поне на един човек.

Много от институциите у нас отдавна са се превърнали в хранилки за гласоподаавтели на управляващата партия. Назначените, от които немалко са абсолютни „калинки“, са негодни за заеманите позиции, но затова пък много бързо се превръщат в цербери за гражданите. Всеки българин може да разкаже поне десет мрачни истории за сблъсъка си с чиновника.

 

Затова нека служителите от администрацията не се гневят – ако са толкова качествени, за каквито се представят, няма да имат проблем на свободния пазар. Нека сами почнат да изработват заплатите си.

 

Д-р Димитър Попкутуев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама