НОВИНИ


Цацаров проверява поръчката на МЗ за тестове за ученици, вика бившия зам.-министър Димитър Петров

2 2996 09.12.2021
Цацаров проверява поръчката на МЗ за тестове за ученици, вика бившия зам.-министър Димитър Петров
Д-р Димитър Петров bTV

Бившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров е извикан в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).


Според информация на БНР той е извикан във връзка с твърденията му, че една от причините за отстраняването му от поста са поръчките за доставки на щадящи COVID тестове за учениците.

 

По думите на Петров с това се е занимавал лично служебният здравен министър Стойчо Кацаров, а след като той се е поинтересувал от цената на поръчаните тестове, е бил освободен от поста.

 

Пред Фрог преди дни Петров хвърли вината за продължилото толкова дълго дистанционно обучение върху министър Кацаров. Разказа и за скандала с тестовете за учениците.

 

По-рано днес беше съобщено, че КПКОНПИ е започнала проверка в Министерство на здравеопазването заради процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици, като проверката е по сигнал, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш зам.-министър. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

 

От своя страна министър Стойчо Кацаров коментира проверката така:

 

„Министерството на здравеопазването приветства започналата проверка на КПКОНПИ относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури. Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в присъствие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях. Тази позиция изпратиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването“.

 

„Напомняме също, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред“, се казва още в позиция на здравното ведомство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама