НОВИНИ


Мирчев от ДБ за скрита приватизация: Утре прехвърлят акциите на Пловдивския панаир на Георги Гергов

5 5599 09.12.2021
Мирчев от ДБ за скрита приватизация: Утре прехвърлят акциите на Пловдивския панаир на Георги Гергов
Ивайло Мирчев

Утре на заседание на общинския съвет във Варна ще прехвърлят акциите на Пловдивския панаир на Георги Гергов. За това алармира днес в НС депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.


"На път сме утре да станем свидетели на скритата приватизация на Пловдивски панаир. Утре в общинския съвет на Варна ще бъде гласувано решение, с което ще бъдат прехвърлени 29% от Пловдивски панаир, дружество на Георги Гергов. В резултат на това България няма да упражнява никакъв контрол над панира. Аз като редовен изложител мога да кажа, че това е единственият случай в който държавата се е явява като по-добър стопанин, отколкото частния й собственик. През 2016 година Министерството на икономиката отпуска 29% от панаира на община Варна, за да може тя да си върне така нар. дупка в центъра на града", коментира той пред журналисти, пише Varna24.


Това обаче не се случва и през 2017г. общинският съвет гласува да се върнат обратно акциите на министерството на икономиката, това обаче 4 години по-късно не се е случило. Въпросът ми към премиера е: Възможно ли е решението да бъде приведено в сила и министерството да си върне акциите и ако не, то какво може да направи МС, за да спасим Пловдивския панаир?

 

Служебният министър-председател Стефан Янев отговори така: "Прав сте, че българската държава е преотстъпила около 16 млн. еднолични безименни акции на община Варна и в последствие през 2017г. общинският съвет на Варна е взел решение за връщане на тези акции.


В последните няколко месеца кметът на Варна е изпратил писмо, с което настоява да се изпълни това тяхно искане. Какво ще бъде гласуването утре на общински съвет Варна не може да прогнозираме, но в това, което споменахте, може да намесим и община Пловдив, която също е съакционер в Пловдивски панаир. Ако това, което казвате, се случи, наличните акции на община Пловдив ще паднат, тоест опасението за скрита приватизация ще бъдат оправдани. В този случай Министерството на икономиката е изпратило своите виждания и предупреждение и до двете общини. Оттук нататък пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или с помощта на НС", каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама