СВЯТ


Макрон се обяви за реформа на Шенгенската зона

0 3416 09.12.2021
Макрон се обяви за реформа на Шенгенската зона
Еманюел Макрон БГНЕС

За реформа на Шенгенската зона се обяви президентът на Франция Еманюел Макрон на пресконференция, на която представи приоритетите на започващото от 1 януари френско председателство на Евросъюза.


Европа трябва да защити границите си, необходими са редовни срещи за миграцията, по примера на тези за икономиката, категоричен е Макрон.

 

Френският държавен глава смята, че Европейският съюз трябва да преосмисли бюджетната си рамка и да промени правилата за бюджетния дефицит, за да се насърчят инвестициите и растежът след пандемията.

 

В момента според правилата бюджетният дефицит не трябва да надвишава три процента. Франция ще свика среща на върха на 10 и 11 март, на която да се определи нов европейски модел за растеж.

 

Според Макрон трябва да се работи и за обща и достойна минимална ставка за извършен труд.

 

По думите му общите пакети от фискални стимули не трябва да бъдат табу в Евросъюза, както и че е възможно блокът да се нуждае от повече средства за възстановяване след пандемията от първоначално предвидените, който е на стойност 750 милиарда евро.

 

Ситуацията между Украйна и Русия е нестабилна, твърди Макрон, който ще проведе онлайн среща с руския държавен глава Владимир Путин следващата седмица и отделно ще разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски.

 

Отношенията между Франция и Великобритания са обтегнати по въпросите рибарство, миграция и сигурност, защото правителството в Лондон не държи на думата си, заяви френският президент. Според Макрон британският икономически модел е основан на незаконен труд.

 

Френските дипломати няма да бойкотират Зимните олимпийски игри в Китай, каза още Макрон, според който подобни ходове са незначителни. Заради нарушения на човешките права на уйгурското мюсюлманско малцинство в провинция Синдзян обаче това ще направят Съединените щати, Австралия и Великобритания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама