НОВИНИ


Политологът Д. Смилов: Не всички ключови министерства са в ръцете на Петков и Василев

0 3639 10.12.2021
Политологът Д. Смилов: Не всички ключови министерства са в ръцете на Петков и Василев
Даниел Смилов

„В момента имаме доста широко съгласие върху нещо, което за пръв път се случва в българската коалиционна история – много подробна управленска програма.“ Това каза политологът Даниел Смилов. Относно конструкцията на Министерския съвет Смилов вижда „нормални размествания в министерства, леки промени в структурата“. Той е на мнение, че има баланс и не всички ключови министерства са в ръцете на ПП. Той даде примери с МВнР и Министерството на правосъдието.


Последната голяма крачка преди съставянето на правителството е изчистването на състава му, посочи политологът, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.


Има и препъни камъни, които стоят напред, отбеляза политологът.


На етап сме страната да взема стратегически решения. Според ЕК те са неотложни в сферите на правосъдието и енергетиката, подчерта Смилов.


„Затова имаме нужда от редовно правителство, което не просто да замазва проблемите, а да се опита да ги решава в дълбочина.“


По думите му голямо ограничение е липсата на конституционно мнозинство, затова трябва да се започне със законодателни промени. С такива промени може да се случи например реформа в КПКОНПИ или да бъде закрито специализираното правосъдие.


При успешни първи стъпки ще се получи инерция, която може да отвори дебат за конституционни реформи, смята още Даниел Смилов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама