НОВИНИ


Ангел Димитров: РСМ продължава с провокациите към нас

3 6117 11.12.2021
Ангел Димитров: РСМ продължава с провокациите към нас
Ангел Димитров БГНЕС

"Провокациите постоянно присъстват под една или друга форма във водената от РСМ външна политика към България", каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония за това дали България трябва да се откаже от възраженията си срещу началото на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.


"Постоянният мотив, че България заплашвала идентичността на РСМ и нацията там, е една провокация и не отговоря на истината. А това е ключовата тема в начина, по който там в Скопие се обяснява в Европа неразбирателстото с България", каза още проф. Димитров в "Събота 150".


Според проф. Димитров и петата последна среща за тази година на Съвместната комисия между двете държави е с нулев резултат.

 

"Нашите колеги всъщност не искат да признаят, че имаме обща история. Определнието, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство.

 

И тъй като те не разполагат с абсолютно никакви научни доказателства и аргументи, че през Средновековието съществува македонски народ, че държавата на цар Самуил е македонска, това което се пише в техните учебници, те правят всичко възможно да твърдят, че по неназовани източници и тези нямало народи през Средновековието, това бил остарял подход, всичко било аморфно, нямало български народ, името българи било само политоним, а не етноним, тоест те реално отричат съществуването на български народ.

 

Щом нямало македонски народ, няма и македонски народ, щом не може да докажем с източници за Македонска държава, тогава ще оспорим и съществуването на българска държава и български народ и правото на съвременна България да имала континуитет със своето по-далечно минало...


Това са крайно несериозни опити, които само имитират научна дискусия и създават допълнително напрежение.

 

Но аз не искам работата на тази Комисия да се превръща в център на междудържавните отношения", заяви още проф.Димитров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама