ГЛАСЪТ


Бойко Рашков, папките и Едгар Хувър. Лоша новина за малоумниците

34 19695 12.12.2021
Бойко Рашков, папките и Едгар Хувър. Лоша новина за малоумниците
Бойко Рашков, Джон Едгар Хувър

Името на вътрешния министър Бойко Рашков кара немалко политици да се потят обилно посред зима. Онзи ден той показа една папка пред журналисти и заяви, че в нея има документи и факти за източването на стотици милиони покрай строителството на АМ „Хемус“.


В събота допълни, че покрай разследването някои парламентарни групи, ще претърпят промени. Каза също, че от МВР ще помогнат на бившия премиер Бойко Борисов да си спомни много неща, включитено и коя е Мата Хари, заснела пачките и кюлчетата в чекмеджето до спалнята му в резиденция „Бояна“.

 

Папката като психологичен ефект

 

Ситуацията с показването на папка напомня за поведението на митичния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър. Когато посещавал Конгреса и някой политик се увличал в лъжи от трибуната, той бъркал във вътрешния джоб на сакото си и онзи набързо си сядал.

Според някои изследователи Хувър е държал папки с информация за над 480 000 души, част от които за политици, висши служители и магистрати. Голям бил броят с папки и за връзките между мафията и политиката.

 

В края на своята 48-годишна кариера във ФРБ Хувър подкрепя учения Джордж Блеки и сенаторът Джон Маклалън, „бащите“ на закона РИКО за борба с корупцията, рекета и мафията. След приемането му през 1970 г. стотици мафиотски фамилии са разследвани и осъдени, на подсъдимата скамейка се оказват десетки политици и магистрати, заради връзките им с престъпния свят и участие в корупция.

 

„Страшилището" и "Ключарят на Вашингтон“, както някои наричали Хувър, когато му пледложили да оглави ФБР заявил на правосъдния министър, той и главен прокурор на САЩ Харлан Стоун: „Ще приема работата при определени условия. Бюрото трябва да бъде отделено от политиката и да не бъде замесвано в политическите дела. Назначаването на служители трябва да става по заслуги. Второ, повишения ще се правят само въз основа на доказана кадърност и Бюрото ще носи отговорност пред министъра на правосъдието и президента".

 

Как се процедира с малоумници

 

Днес представители на ГЕРБ и ДПС открито обвиняват Бойко Рашков, че извършвал произвол по време на предизборните кампании и отстранявал „ценни кадри“ от МВР. За мнозина обаче той направи всичко, за да спре купуването на гласове и освободи хора, считани за подставени лица на предишния режим и със съмнителни професионални качества.

 

Подобни обвинения се сипели и срещу Хувър години наред. На тях той отговарял хладнокръвно: Уволнявам малоумниците! Трябват ми честни и смели хора.

Едгар Хувър е бил противоречива личност, но с висок интелект и непримирим в постигането на целите и преследването на престъпността и корупцията. Успехите му са безспорни. Приписва му се също преследване заради политически убеждения (комунистически), но много американци смятат, че е избавил Америка от болшевизма. Изследователи продължават да анализират дейността му и са обединени около успехите му срещу корупцията, мафията и криминалните престъпления.

Още един пример: Едгар Хувър и правосъдният министър той и главен прокурор Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, не са се харесвали по различни причини. Но двамата се срещат, разговарят какви са обществените очаквания от двамата и си стискат ръцете да действат заедно. Свършват наистина много работа.

 

Вътрешното министерство и службите към МВР в България от години са пренаселени с кадри, които обслужват мафиотския модел, вихрил се 12 години. Политически опоненти, бизнесмени, медии и журналисти са подлагани на репресии. Това трябва да спре и да се започне радикална реформа. В САЩ, Франция, Италия и дори в Украйна, Грузия и др. страни са предприемани масови съкращения на служители след тежки провали.

Досега в България моделът „Борисов“ разчиташе на МВР като донорска организация за гласове по време на избори. Също и за събиране на компромати срещу неудобните за режима и разбира се като бухалка срещу критиците на управлението. Заедно с прокуратурата, НАП и КПКОНПИ. Това продължава и в момента.

 

За министър Бойко Рашков няма да има 100 дни толеранс – резултати се очакват всеки ден. Длъжен е да го направи заради гражданите и обществения интерес.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама