НОВИНИ


Прокуратурата като змия – хапе най-много, когато умира

43 8398 12.12.2021
Прокуратурата като змия – хапе най-много, когато умира

В опит да защити статуквото и порочния си модел на управление, прокуратурата реши да захапе МВР и директно да удари както вътрешния министър Бойко Рашков, така и шефа на антимафиотите. Почти цяла върволица от държавни обвинители, начело с Иван Гешев, се изредиха, за да ни убеждават, че вътрешното ведомство е упражнило „безпрецедентен натиск“ срещу тях по грандиозното разследване за АМ „Хемус“ и източването на милиони.


Цялата офанзива обаче цели нещо съвсем различно и то е да компрометира работата по този случай непосредствено преди да бъде гласуван новият състав на кабинета, в който Рашков запазва позициите си на вътрешен министър.

 

Мижавите проценти доверие към прокуратурата, които се колебаят между 6,7 и 8, обаче няма да се повишат, въпреки изтерзаните усилия от страна на служителите в червени тоги. Дори напротив – с последните си разкрития прокуратурата направи грандиозен гаф, защото изнесе чувствителна информация за тактиката на разследването. С действията си държавното обвинение ще блокира, убедени са опитни юристи. От една страна ще бъде поставен под риск живота на обвиняемия, от друга –  ще бъде стопирана възможността да се достигне до нови съществени разкрития както по отношение на мащабната кражба на средства от строителството на магистрала „Хемус“, така и за начина, по който се е финансирал политико-олигархичният модел на управление, действал доскоро у нас.

 

Дали прокуратурата прави всичко това с надеждата, че управляващите няма да посегнат и да преструктурират основните бухалки в лицето на спецсъда и спецпрокуратурата, или се действа умишлено, за да се блокират всички опити за нови разкрития, тепърва предстои да разберем.

 

Виждали сме прокуратурата да действа с двоен аршин по отношение на изнасянето на информация. Тя гони, в прекия смисъл на думата, МВР за изнасяне на информация по приключили реализации и дела, но в същото време си затваря очите, когато абсолютно в противоречие на закона се изнася информация от специални разузнавателни средства. Виждали сме държавното обвинение да действа и с различна енергия. Тя е изключително голяма, когато трябва да се разследват полицейски служители – в случая шефа на ГДБОП, но се прави на ощипано, ако законът трябва да бъде приложен спрямо ръководители на прокуратурата.

 

Днешната активност на прокуратурата е доказателство, че в нея трябва да бъдат извършени кадрови и структурни промени. В противен случай истината за мафиотското управление никога няма да бъде разкрита. Затова е съвсем очаквано подопечната на Гешев институция да се държи като змията, която хапе най-много, когато умира.

 

Екип на Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама