Вкусна Орео торта ”Зимна приказка”
Съставки
За тортата:
400 гр. крема сирене Philadelphia
300 мл. течна сметана
70 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
1 1/2 пакета бисквитки Орео (около 210 гр.)
За заливката:
60 мл. сметана
20 гр. масло
30 гр. мед
70 гр. черен шоколад
Оборудване
Кръгла форма с махащо се дъно с диаметър 18-20 см.
Миксер / кухненски робот
Тиган / тенджерка
Общо време
30 мин.
Начин на приготвяне
Кой не обича любимите на малки и големи бисквитки Орео? А ако ги съчетаете с пухкав бял крем и шоколадова заливка се получава просто неустоима фантазия. Предимствата на тази торта са, че се прави бързо и лесно и е невероятно вкусна. Освен това не се пече и не изисква предварително приготвяне на блатове, което понякога отнема доста време.
Като недостатък мога да отбележа, че е доста калорична. Тъй като в по-голямата си част се състои от крем, в който се подреждат бисквитките Орео, тортата няма стабилна конструкция. Поради тази причина не препоръчвам направата й в по-голяма формичка от такава с диаметър 18-20 см.
Нарекох този вкусен десерт "Зимна приказка", вдъхновена от зимната снежна обстановка. Бялото символизира снега, а кафявия шоколад - кишата и калта, които се получават, когато снегът започне да се топи.
За да направите тортичката първо пригответе крема като смесите сметаната и крема сиренето и ги разбиете с миксер или кухненски робот до постигането на пухкав крем. Разбивайки на по-ниска скорост, добавете лъжица по лъжица захарта и ванилията и разбийте още малко, докато се поемат.
След това нанесете тънък слой от крема във формичката и подредете един ред Орео бисквитки като внимавате да не са на ръба на формичката. Повторете процедурата до свършване на крема и бисквитките като би трябвало да ви се получат 3 реда бисквитки и да завършите с крем.
Оставете тортата да престои поне 4 часа в хладилника. Аз я направих вечерта и я оставих за през нощта. След това я извадете внимателно от формата.
Пригответе заливката като разтопите меда и маслото на водна баня. Към тях прибавете сметаната и нарязания на ситно шоколад. Разбъркайте хубаво, докато се получи шоколадов крем, подобен на ганаш. Когато се охлади и леко започне да стяга, я изсипете върху тортата и с помощта на лъжица съборете леко на места от крема, така че да се стече по стените и да получи drip ефект. Другият вариант е с пош да направите равномерен дрип, а остатъка да нанесете върху тортата.
Можете да оставите тортата така или да я декорирате по всевъзможни начини - с няколко бисквитки, пурички, шоколадови бонбони.
Източник: Natals Sweet & Healthy (линк www.natals-sweets.com)