НОВИНИ


Доц. Киселова: При стегната програма за 100 дни правителството може да свърши много

1 2878 13.12.2021
Доц. Киселова: При стегната програма за 100 дни правителството може да свърши много
доц. Наталия Киселова БГНЕС

При стегната програма на правителството за 100 дни могат да се свършат много неща, но не е реалистично да се промени Конституцията. Това мнение изрази пред Българското национално радио доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.


„Съставите на много регулатори и редица ключови позиции трябва да бъдат попълнени от новата власт. Сред тях са КЕВР, двама конституционни съдии, съдебният инспекторат към ВСС. Наскоро председателят на парламента публикува списък на регулатори с изтекли мандати“, отчете още тя.

 

Според нея в първите седмици и месеци коалицията няма да срещне затруднения. „Назначенията, които трябва да направят и които изискват обикновено мнозинство, ще бъдат обект на допълнителни споразумения в експертните групи“, добави доц. Киселова.

 

„Партиите преживяват много тежък период и това се отразява както на кондицията им по време на избори, така и върху възможността им да предлагат по няколко кандидати за дадена позиция и длъжност“, смята тя.

 

Според нея първостепенна задача е възстановяването на парламентарното управление в неговия позитивен вид, както и да се възстанови дейността на парламентарните комисии с редовно участие на министрите в тях.

 

„Не да казваш – кои са тия в парламента и да ходиш на операция или да риташ мач“, добави конституционалистът.

 

„Както в едно семейство, така и в държавата, когато отлагаш проблемите, те вече стават много сериозно бреме“, коментира доц. Киселова във връзка с изтеклите мандати.

 

„Отлагането на тези назначения доведе до това да има безвремие в инспектората (на ВСС – бел. ред.)“, допълни тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама