НОВИНИ


ВАС се разминава със закона с решението да не се обявяват повече от веднъж доносници от ДС

3 2912 13.12.2021
ВАС се разминава със закона с решението да не се обявяват повече от веднъж доносници от ДС
Евтим Костадинов

”Решението на Върховния административен съд (ВАС) за това Комисията по досиетата да не може втори път да обяви някого за сътрудник на ДС без нови доказателства, е разминаване с духа на Закона за досиетата, който беше приет през мандата на 40-ото Народно събрание с един голям политически консенсус”. Това заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов за решението на ВАС.


Той обясни, че самият дух на Закона за досиетата е да се осветлява идеята на лицата, които заемат публични длъжности, извършват публична дейност и заемат публични длъжности, но се губи неговата последователност и подреденост.


По думите на Костадинов призивът за качване на всички архивни документи остава на заден план. Позицията оттук нататък на членовете на Комисията по досиетата е да изпълнят закона и решението на ВАС. Въпреки това Емил Костадинов призова новите народни представители от 47-ото Народно събрание да са с нов дух, воля и решения, да се подходи правилно и да се направи всичко възможно да се приемат малки текстове и поправки, пише още NEWS.bg.


Костадинов каза още, че това, което от бъдещото ново правителство на "Продължаваме промяната" дават като заявка за промени и реформи в съдебната система, трябва да стане на дела, а не само на думи. Той има все пак някакви надежди, че може да се случат въпросните промени, но ще го повярва, когато го види в завършен и цялостен вид. Като цяло, дано да не бъде излъган за пореден път, както всички други български граждани, надява се Костадинов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама