НОВИНИ


Човекът на Борисов в културата писа -1 на Минеков и предупреди наследника му

17 14905 14.12.2021
Човекът на Борисов в културата писа -1 на Минеков и предупреди наследника му

Отрицателна оценка писа на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков човекът на Бойко Борисов в изкуството Христо Мутафчиев. Отрицателната оценка не е никак случайна - тя идва на фона на скандалите между културното ведомство и ГЕРБ първо заради казуса с в. “Труд” и офиса на ГЕРБ в сградата на НДК.


“Глупости” били всички твърдения на проф. Минеков за корупцията и кражбите в подопечното му ведомство. Казано с други думи - в. “Труд” са си плащали наема редовно за наетия от тях офис в сграда на Музея на социалистическото изкуство. Нищо, че сам редакторът Петьо Блъсков посочи - да, вестникът дължи 130 хил. лева, но никой не си е мръднал пръста, за да си ги потърси. Това не е съвсем вярно. 

 

В края на месец август Велислав Минеков обяви, че наемателят на сградата на МК се е ползвал от властово и финансово покровителство по време на предишната власт. Тогава той помоли редакцията на в. “Труд” да се изнесе и даде толеранс. Фирмата – издател на вестника - "Труд Медиа" ЕООД, изобщо няма договор за наем с държавата. Контрактът е с друга фирма - "Южен кръст 2001" ЕООД", притежавана от Петьо Блъсков – младши. Тя дължи на държавата близо 150 хил. лв. за наеми. Тогава главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков заяви, че няма да мръдне от сградата и обвини министър Минеков в потъпкване на свободата на медиите.

 

Потъпкването на свободата на медиите стана лайтмотив в един своеобразен протест месеци по-късно - съвсем на последната права от мандата на Минеков като служебен министър на културата. Тогава полицаи запечатаха редакцията, а на бунт се вдигнаха както от вестника, така и бившите управляващи от ГЕРБ. Постлан бе килим от едно изданието “Убиват “Труд”. На акцията присъстваха депутатите Тома Биков, Маноил Манев, Любен Дилов-син, Асен Балтов, Александър Ненков, бившият здравен министър Костадин Ангелов и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. 

 

Глупости били твърденията на проф. Велислав Минеков и за наема на сградата на Националния дворец на културата, където се помещава офиса на ГЕРБ. Това също е история, която започва преди няколко месеца. През септември Минеков заяви, че Борисовата партия използва двата етажа от административната сграда на НДК без да плаща наем за това. За времето, в което от партията са ползвали помещенията, са натрупани загуби за НДК в размер на около 6 млн. лв. без лихвите. 

 

От ГЕРБ отричат да имат задължения. Твърдят, че между 2007 и 2010 г. са имали сключен договор с НДК и са плащали наем за помещенията в държавната сграда. След това формацията е сключила договор за още 10 години, но с друг собственик на същите два етажа - Областната администрация на София-град.

 

В последните дни от мандата на Минеков се стигна до изпращане на писмо, с което Министерството на културата моли ГЕРБ да напуснат сградата. 

 

Не знам за какви глупости точно говори Христо Мутафчиев. Знам, че той е едно сочените като връзката на ГЕРБ в културните среди лица. Знам още, че беше общински съветник в София в групата на партията на Бойко Борисов. Знам още, че през 2016 г. актьори поискаха оставката на Мутафчиев като председател на Съюза на артистите в България като един от мотивите им тогава е “подчертано политически непотистко поведение”. Казано с други думи - шуробаджанащина. 

 

Затова оценката на Мутафчиев не ме и изненадва. Изненадва ме обаче все още човешката наглост и безпринципността. Надявам се никога да не свикна с това.

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама