НОВИНИ


Херо Мустафа ни похвали, вижда възможност за положителна промяна на България

10 3125 15.12.2021
Херо Мустафа ни похвали, вижда възможност за положителна промяна на България
Херо Мустафа БГНЕС

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа похвали стната ни. Това стана на тазгодишната бизнес среща на Американската търговска камара. Мустафа подчерта, че двете държави трябва да работят заедно за постигане на стабилни отношения и икономически просперитет.


Американският посланик допълни, че вижда голяма възможност за положителна промяна в България, съобщи още Нова телевизия.


Американски компании са инвестирали над 2.5 млрд. долара, които са открили над 30 000 високоплатени работни места. Това заяви посланикът на Съединените американски щати (САЩ) у нас Херо Мустафа по време на годишната среща бизнес среща на Американската търговска камара (АТК). Така САЩ се нарежда сред топ 6 инвеститори в страната.


По думите ѝ, макар 2020 г. да е била изключително трудна от икономическа гледна точка за страната ни, то през 2021 г. се очаква показателите на страната да се повишат с 4 на сто, благодарение на увеличението на работните заплати, очакваната финансова инжекция в размер на милиарди евро от Европа, инвестиционните пост- COVID фондове и експорта.


Оказва се, че макар повечето хора да смятат, че България изнася основно агрокултури към САЩ, то всъщност експортът ни включва електроника и компютри. Според посланик Мустафа това се дължи на изключително добре развития IT сектор у нас. "Ако разгледаме последните търговски данни за периода януари - септември 2021 г., ще забележим почти 25% ръст спрямо същия период на миналата година", подчерта тя, като допълни, че България постепенно започва да се възстановява след COVID кризата. Посланик Мустафа посочи и целите, които екипът и в сътрудничество с институциите - чуждестранни и български, си е поставил за следващата година. Сред тях са привличането на инвестиции, въвеждането на иновации и интегрирането на страната ни на международните пазари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама