НОВИНИ


Бивш шеф на КТБ: Причината да се бутне КТБ беше апетитът за активите

1 14750 15.12.2021
Бивш шеф на КТБ: Причината да се бутне КТБ беше апетитът за активите
Георги Христов, Георги Зяпков стопкадър, Евроком

”Безспорно темата КТБ не трябва да бъде забравена. Опитваме се да докажем, че причината да се бутне КТБ, бяха активите на банката и на нейните кредитополучатели. По наши оценки има директни кукловоди на този процес, които до ден днешен са много силни и много активни.”


Това коментира един от бившите директори на КТБ Георги Христов в ефира на предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком. Гост бе и Георги Зяпков

 

"Ние сме усещали напрежение, което ескалира април-май 2014г. Ние сме вършили всичко, което повеляват правилата за банкиране и работа", каза още  Христов.

 

Според Зяпков ако през 2014 година държавата си е била на мястото никой нямало да бъде в състояние да срине банката. "Можеше да се постъпи по-културно - да се поканят бивши акционери, да се направи някакъв разговор, ако щете да се сложи представляващ държавата служител и пр. Но абсолютно нищо от това не беше направено.", категоричен е Зяпков.

 

"Целта на нашето сдружение е да има една легитимна физиономия и да се покаже, че срещу престъпленията към КТБ, ние заставаме с имената си. Ние няма да се откажем от тази цел. Заведени са над 100 дела към нас, които са били индуцирани, да ни хвърлят в едни безкрайни битки, за да не можем да следим какво се случва с активите. И това ни донесе много разходи. Чрез помощи и дарения, обаче успяваме да покрием разходите. Ние всъщност с гордост и удовлетворение можем да кажем, че сме 13:0  - имаме спечелени 13 дела. Ние така печелим, защото доказваме, че нямаме вина - това всичко е извън “мега делото”. Ние за тези 5-6 години успяхме да създадем алгоритъм за справяне и защита.", каза Христов.

 

Двамата бивши шефове разкриха, че Цветан Василев е изпратил сигнал от 400 страници с прикачени документи към вече бившия министър-председател Стефан Янев. Но все още нямат директна обратна връзка. Също така добавиха, че единствената държавна институция поканила ги за разговор, е президенството преди години, като самият Янев е присъствал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама