НОВИНИ


Министър Божанов: В момента гражданите са куриери на администрацията

13 3798 17.12.2021
Министър Божанов: В момента гражданите са куриери на администрацията
Божидар Божанов БГНЕС

„Личната карта няма да бъде премахната, тя ще остане и като пластика. Хората не трябва да се притесняват, че трябва да имат смартфон за целта. Но за да се идентифицираме електронно, тоест когато сме пред компютър и искаме да ползваме електронни услуги, идентификацията ще може да стане през телефона. Така не се налага да разполагаме с електронен подпис или ПИК”.


Това обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Нова телевизия.

 

По думите му електронната лична карта ще има само един идентификатор. „Всички останали данни са в централизираните регистри на държавата”, увери Божанов.

 

"В администрацията навсякъде трябва да приемат плащане с карта. Това е основно за дистанционното управление. Казусът с посттерминалите е технически.", категоричен е министърът.

 

„Отпадането на удостоверенията е един от приоритетите, които са залегнали в коалиционното споразумение. В момента гражданите са куриери на администрацията. Това са документи, за които ние си знаем, държавата може по служебен път да събере тази информация”, посочи той. И уточни: „Идеята е администрацията да не ни занимава със себе си”.

 

„Никой няма да е задължен да ползва електронни услуги. Това е опция, но ако искат гражданите да отидат на гише, ще имат тази възможност“, обясни министърът.

 

Според него няма да има проблем със защитата на личните данни на гражданите. „Има няколко гаранции за това. На първо място, всеки достъп до наши лични данни се записва - кой служител и каква справка е направил. Дори ще може да получите известие по избран от вас канал за комуникация”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама