НОВИНИ


Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор

9 7262 22.12.2021
Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор

"Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван Гешев. Например отказ за разследване на определени обстоятелства. Загубени търговски дела от съда – представяте ли си прокуратурата да не иска да разследва? Забавяне и протакване на досъдебни производства. Една от линиите, по които работим заради тези сигнали, е отстраняването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор."


Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.


Отчетност и отговорност в случаите на криминални прояви на главния прокурор, повишаване на независимостта на съдиите и борба с корупцията – това са нещата за правосъдието, които изискват "известна спешност и изключителна енергичност", обясни още Йорданова. Гешев е само част от проблема – големият проблем е фигурата на главния прокурор, правомощията му, статутът му.

 

Надежда Йорданова директно посочи делото "Колеви срещу България" като пример как вече две десетилетия няма ефективен контрол върху главния прокурор в България от никой. Какво ни казва прокуратурата, че Европа не иска реформа в прокуратурата – да си припомним докладите на ЕК за правосъдието ни, в последния доклад специално се обръща внимание пак на фигурата на главния прокурор. Имаме и действащ регламент относно законността в държава-членка на ЕС и получаването на евросредства, напомни тя пред БНТ.

 

Правосъдният министър припомни идеята независим прокурор да разследва главния, когато има причини за това. Следва механизмът да е такъв, че този независим прокурор да бъде избиран по прозрачен начин и да бъде защитен от възможност главният прокурор да му отмъсти кариерно, обясни Йорданова. Кога ще може процедурата да бъде облечена като закон – министърът не каза точна дата.

 

"Съдебната реформа трябва да направи съдебната система така, че обществото да има доверие в нея". Крайно време е да има усещане за справедливост. Всеки елемент трябва да работи така, че да работи цялата система, подчерта Йорданова.

Що се отнася до предложението Ясен Тодоров да стане зам.-директор на

 

Националната следствена служба, Йорданова поиска добра аргументация от Гешев, който го предлага. Кои престъпления в България всъщност се разследват, макар че 98% от вкараните в съда завършват с осъдителна присъда, попита многозначително правосъдният министър. Имаме поредица от откази за разследване на знакови случаи - след месеци, едва преди няколко дни, прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера и може да бъдат проследени, посочи Йорданова. Става въпрос за случая с чекмеджетата на Бойко Борисов.

 

За КПКОНПИ министърът директно заяви, че Антикорупционната комисия не е особено обективна при подбора си на случаи. Но събраните със СРС данни от нея не може да се използват в съда - това трябва да се промени нормативно, каза тя.

Много малка част от нещата по актуализираната съдебна стратегия са се случили, а част от нещата са се върнали назад, по думите на правосъдния министър.

 

Специална промяна в законите, за която Йорданова се бори, е да може да има обжалване пред съда при отказ на прокуратурата или на КПКОНПИ да разследва даден случай. В момента обжалване може да има само пред по-горна инстанция на прокуратурата.


Темата за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) също е част от нашите задачи. Там трябва да има по-добра защита на длъжниците, да няма злоупотреби с уведомяването на длъжниците, да има електронизация, стана ясно от думите на Йорданова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама