НОВИНИ


Прокуратурата влезе в БДЖ заради злоупотреби за над 130 милиона

12 5128 22.12.2021
Прокуратурата влезе в БДЖ заради злоупотреби за над 130 милиона
БГНЕС

Екип от прокурори и следователи са влезли в Централното управление на БДЖ в София. По неофициална информация се проверяват злоупотреби на ръководни длъжностни лица, а действията са след сигнал, подаден от служебния министър на транспорта Христо Алексиев, съобщи БНТ. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.


Проверяват се злоупотреби на ръководни длъжности лица. Според запознати източници, действията са по сигнал на служебния транспортен министър Христо Алексиев за проведена обществена поръчка на "БДЖ - Пътнически превози" за ремонт на дизелови и електрически мотриси, купени през 2005 г., чиято гаранция е изтекла. Договорът е с прогнозна стойност 137 млн. лева и е сключен за 5 години през 2019 г. В доклада има констатации за нередности както в подготовката на поръчката, така и в сключването на договора и изпълнението му. 




От прокуратурата се съмняват дали ремонтите са изпълнени или са фиктивни. Има и данни, че в договорите са залегнали ремонти на конкретни мотриси, а дейности са извършвани на съвсем други влакове.

 

Припомняме ви също, че настоящият министър на транспорта Николай Събев разпореди освобождаване от длъжност на Любен Нанов, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД заради лошите финансови показатели на дружеството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама