НОВИНИ


В Шипка свикват референдум за самостоятелна община

1 6623 12.05.2010
В Шипка свикват референдум за самостоятелна община

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов издаде заповед, с която насрочи за 3 юли 2010 г. провеждането на референдум за отделяне на гр. Шипка в самостоятелна община.



На този етап градът е част от община Казанлък. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация. Жителите на града ще участват в допитването, като отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?" Със заповедта на областния управител се задължава общинският съвет в Казанлък да утвърди книжата и средствата, необходими за провеждане на референдума. Кметът на Казанлък Стефан Дамянов ще отговаря за организационно-техническата подготовка на референдума.

През 2009 година в Шипка беше сформиран инициативен комитет, който организира подписка сред жители на балканския град за отделянето му в самостоятелна община. Предложението е включено в дневния ред на сесията от 7 юли 2009 г., на общинския съвет на Казанлък не взема решение по искането. Днес в Шипка живеят 1400 души, 1280 с право на глас. Сред тях са 10 японци, евреин, италианец, германец, три рускини, една полякиня и трима англичани, каза пред БТА Стоян Иванов, кмет на Шипка. Той уточни, че чужденците няма да гласуват, но също ще подкрепят съгражданите си за независима община.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама