НОВИНИ


Джинджифилови сладки, горещ чай, канела и… плейлист за топла, уютна и Бяла Коледа

0 4541 26.12.2021
Джинджифилови сладки, горещ чай, канела и… плейлист за топла, уютна и Бяла Коледа

Джинджифилови сладки, чаша горещ чай, канела, портокалови корички – истинска коледна идилия. За да ви е още по-коледно ви предлагаме едни от най-разпознаваемите коледни мелодии, които тихичко да пуснете за фон у дома.


Mariah Carey – „All I Want for Christmas is You“

 

 

Абсолютна класика! Коледният хит на Марая Кери тази година постави нов рекорд. Песента, която е записана през далечната 1994 година за шести път застава начело в класацията "Билборд" за сингли. „Коледното чудо“ на Кери е единствената песен в 63-годишната история на класацията, успяла да стигне челната позиция в рамките на три различни периода от време.

 

Познатата на всички песен на Марая Кери излиза през 1994 година. Надали тогава певицата е предполагала, че точно с нея ще влезе в топ листите на най-слушаните коледни парчета и то чак до днешно време. „All I Want for Christmas is You“ със сигурност е най-пусканото и популярно коледно парче от всички радиа по света.

 

„Jingle Bells“

 

 

Традиционната Коледа няма как да мине без тази песен. „Jingle Bells” е изпълнена за пръв път през 1857 година в Бостън, САЩ, за да си извоюва моментална и шумна популярност. Написана е от Джеймс Лорд Пиърпонт няколко години по-рано и става известна под наименованието „One Horse Open Sleigh“(„Шейна с едно конче“). Въпреки че песента е била създадена в чест на друг голям празник – Деня на Благодарността, до ден днешен свързваме „Jingle Bells“ със светлия празник Коледа. Благодарение на Edison Records първият запис от 1898 година, изпълнен от едноименния мъжки квартет, оцелява, за да се превърне в една от най-известните коледни мелодии. 

 

„Jingle Bells Rock“ 

 

 

„Jingle Bells Rock“ е за онези, които обичат суинга и винаги се стремят да внасят ярки краски в сивото ежедневие. Песента, обичана от всички американци и от много други народи по света, излиза за пръв път през 1957 година от името на Боби Хелмс. Оттогава няма Коледа, на която това парче да не звучи масирано по американските радиа. Официално се твърди, че „Jingle Bells Rock“ е композирана от Джоузеф Карлтън Бийл и Джеймс Рос Буут, въпреки че както Хелмс, така и китаристът Ханк Гарланд докрай оспорват този факт. Но това е друга история. 

 

„We Wish You a Merry Christmas“

 

 

Английски коледен керъл, традиционна коледна песен, зародила се вероятно още през 16-ти век, и която успява да се превърне в абсолютен модерен коледен хит. Песента се знае от стари и млади и определено няма как да не я чувало и най-малкото дете, дори и в най-отдалеченото кътче на света.  През 1935 година композиторът, диригент и органист Артър Уоръл прави нов аранжимент на песента и я изстрелва в най-висока орбита, печелейки за коледната песен звездна популярност. Сега “We Wish You a Merry Christmas” е едно от най-слушаните и изпълнявани парчета не само по радиата, но и навсякъде в домовете на обикновените хора, които тачат и празнуват Коледа. 

 

„Santa Baby“

 

 

Продължаваме с невероятната Ърта Кит и изпълнението й на песента „Santa Baby”. Познатата ни от редица филмови озвучения песен е създадена през 1953 година и присъства в албумите на много музикални звезди. От Кайли Миноуг до Ариана Гранде и Тейлър Суифт – можете да прослушате известната песен в нейните разнообразни варианти.

 

„Peace on Earth“/„Little Drummer Boy“

 

 

На следващата позиция имаме знаменитото участие на Бинг Кросби в компанията на изпълнителя Дейвид Бауи. Текстът към „Peace on Earth/Little Drummer Boy“ е написан през 1941 година от Иън Фрейзър, Лари Гросман и Алън Кохан. Само във Великобритания продажбите достигат над 400 000 броя, което превръща песента в най-продаваното изпълнение в цялата кариера на Дейвид Бауи.

 

„Last Christmas“

 

 

Едва ли има човек по света, който да не е чувал знаменитата коледна песен „Last Christmas“. Независимо дали сте запомнили парчето от любимия ви коледен филм или от някоя популярна реклама, сигурни сме, че текстът ви е напълно познат. Тя е написана и продуцирана от Джордж Майкъл, а през годините редица изпълнители са правили нейни кавъри.

 

„O Holy Night“

 

 

Песента „O Holy Night“ ни връща още по-назад във времето, защото нейният първи вариант датира от 1847 година. Оттогава до днес множество известни музиканти изпяват великата песен, сред които Селин Дион, Шер, Уитни Хюстън и отново Бинг Кросби. Едно от най-известните й изпълнения обаче остава това на Марая Кери от 1994 година.

 

„Winter Wonderland“

 

 

През 1934 година Феликс Бернард и Ричърд Смит създават песен, за която навярно не са и предполагали, че ще се превърне в една от най-известните коледни песни на всички времена! „Winter Wonderland“ е изпълнявана от над 200 различни музиканти, а през 2007 година организацията ASCAP я поставя в класацията на най-изпълняваните песни.

 

„Rudolph The Red Nosed Reindeer“

 

 

Едно от най-добрите фонови озвучения през празничните дни е невероятното изпълнение на Джийн Отри – „Rudolph The Red Nosed Reindeer“. Въпреки, че песента води началото си от 1949 година, звученето й и днес успява да зареди всеки един от нас с приятно, коледно настроение. Записът заслужено влиза като първо място в американските класации още с първоначалната му поява.

 

„Have Yourself a Merry Little Christmas“

 

 

Няма как да съществува класация на най-добрите коледни песни на всички времена без участието на знаменития Франк Синатра! Още от първото й изпълнение, „Have Yourself a Merry Little Christmas“ успява да разчувства любителите на емблематичния певец и да се превърне в неделима част от разнообразните коледни компилации.

 

„Santa Claus Is Comin’ To Town“

 

 

През ноември 1934 година светът чува за пръв път песента „Santa Claus Is Comin’ To Town“ да звучи по радиото по време на шоуто на Еди Кантор. Само в рамките на следващите 24 часа от сингъла са продадени 30 000 записа и той моментално се превръща в хит. Освен Брус Спрингстийн, изпълнители на знаменитото парче са също Франк Синатра, Андреа Бочели, Майли Сайръс, Джъстин Бийбър и още над 40 популярни изпълнители.

 

„Silent Night“

 

 

Поредното изпълнение на Бинг Кросби и най-старата песен в списъка, датираща от 1818 година. “Silent Night” е създадена от свещеника Йозеф Мор и учителя Франц Грубер в малкото австрийско градче Оберндорф бай Залцбург. След невероятното им изпълнение на Бъдни вечер същата година, текстът към песента бива изгубен. Години по-късно излизат на яве оригиналните ноти, написани от Мор и магията на песента, започва бързо да се разпространява и да радва хората по време на празничните дни.

 

„White Christmas“

 

 

Невероятната коледна песен “White Christmas” води началото си от далечната 1942 година. Световните рекорди на Гинес обявяват версията й, изпята от Бинг Кросби, за най-продаваната песен на всички времена! Във всички нейни варианти, тя успява да надмине цели 150 милиона продажби в цял свят, като само изпълнението на Кросби постига 100 милиона продадени копия.

 

Ако сред най-популярни коледни песни на всички времена, които подбрахме за вас, не срещнахте любимото си празнично изпълнение, дайте своите предложения в коментарите по-долу.

 

Пожелаваме ви топла, уютна и Бяла Коледа!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама