СВЯТ


Иран отказва да послуша ООН за ядрената програма

4 4650 13.05.2010
Иран отказва да послуша ООН за ядрената програма
Иранският президент не е съгласен с ООН за санкциите срещу ядрената му програма wordpress.com

Резолюциите на ООН за засилване на санкциите срещу Иран заради ядрената му програма "не струват пукната пара" и Техеран няма да се поддаде на външния натиск, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Ройтерс.


"Знайте, че вашите резолюции не струват пукната пара", каза той по адрес на големите западни държави. "Ако си мислите, че като вдигате врява и бълвате пропаганда ще ни принудите да отстъпим, грешите. Иранският народ никога няма да отстъпи дори на сантиметър от позицията си", заяви Ахмадинеджад в публична реч в Югозападен Иран.

Той направи изказването в момент, когато петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия обсъждат резолюция за налагане на нов кръг от санкции срещу ислямската република.

Ахмадинеджад и други представители на властта в Иран редовно отричат санкциите, наложени от ООН и САЩ да са оказвали някакъв ефект върху иранската икономика. Според експерти обаче наказателните мерки се отразяват негативно на икономиката на Техеран, като увеличават търговските разходи и възпрепятстват силно необходимите чуждестранни инвестиции.

САЩ настояват за налагане на четвърти кръг от санкции, които да засегнат иранските банки и доставките на стоки.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама