НОВИНИ


Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване

26 4706 28.12.2021
Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване
акад. Богдан Петрунов

На болниците в никакъв случай няма да им е по-леко. Като прибавим и започналото развитие на грипната епидемия, няма да е леко на цялата здравна система. Комбинацията от двете кризи ще доведе до по-голямо натоварване. Изпреварващата мярка за мен е стимулирането на масовата имунизация. Вече има достатъчно много данни за ваксините.


Това заяви пред Нова телевизия акад. Богдан Петрунов.

Ученият е категоричен - разработените и одобрени препарати срещу COVID-19 нямат 100% ефективност, но имат две основни свойства - да намалят тежкото протичане на инфекцията и да предотвратят смъртните случаи.

"На 3 месеца е напълно спокойно да се направи бустерна доза. Това е новата препоръка на всички институции в света. Вероятно ще се налага да правим това веднъж годишно. Неизбежно ще е да поддържаме имунитета, но това ще е по-напред", посочи още акад. Петрунов.

По думите му възможно е епидемията от COVID-19 да бъде капсулирана и овладяна, но за това е нужна масова имунизация и постигане на колективен имунитет от 70% ваксинирани в цял свят.

По отношение на ваксинацията на деца акад. Петрунов посочи:

"Ваксините са изпитани върху хиляди деца. Няма никакви по-големи странични реакции и вредни феномени. Напълно подкрепям имунизацията на децата и усилията на правителството това да се проведе. Трябва да има масово покритие на младите хора".

Според учения те ще отнесат смъртните случаи при следващи вълни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама