НОВИНИ


Надежда Нейнски: Има притеснения, че се правят опити за смяна на позициите на България

50 29235 28.12.2021
Надежда Нейнски: Има притеснения, че се правят опити за смяна на позициите на България

Ще се стори преувеличено на някои, но има няколко примера, които будят основателно притеснение за позициите на България по отношение на външната политика. Едното е изказването на президента Радев по време на дебата с Герджиков. Не вярвам в случайните неща - подобен тип “лапсуси” никога не са случайни. Янев неотдавна излезе с позиция спрямо НАТО, което е част от руската позиция. За случилото се във външно министерство чувам познати реплики.


Това заяви пред Нова телевизия Надежда Нейнски, бивша външна министърка (1997-2001), председателка на СДС (2002-2005), евродепутатка (2009-2014) и посланичка на България в Турция (2015-2020).

 

"Тези хора са обучени и тренирани да участват в разграждането на демократична държава. Идеята и презумпцията, че ще започнат да прилагат други практики, най-малкото подлежи на съмнение", посочи Нейнски за скандалите във Министерството на външните работи с назначаването на бивши служители на Държавна сигурност.

 

"Важно е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи. България е част от голямата геополитика и икономиката е свързана с много световни процеси. Мнозинството се състави с желание да демонтира един модел, но тепърва предстои да видим какви реформи ще предложи", посочи още Нейнски.

По думите й това ще е и големият тест за цялостта на коалицията.

 

Спорът между Република Северна Македония и България според Нейнски може да бъде решен с гаранции от Брюксел, че подписаният вече Договор за добросъседство през 2017 г. ще стане част от пътната карта за присъединяването на Скопие към ЕС и блокът трябва да се увери, че този документ ще бъде спазен. По думите й блокът няма място в историческите спорове между двете държави.

 

"Брюксел е заинтересован от стабилност на Балканите и трябва да стане гарант. Този договор трябва да залегне в пътната карта за присъединяването. ЕС не може да се дистанцира от случващото се на Балканите. Това е геостратегически интерес на Европа и тя има интерес Западните Балкани да се присъединят към блока. Това значи сигурност в Европа", категорична беше Нейнски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама