НОВИНИ


Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО

12 52699 30.12.2021
Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО

Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО. За МО все още няма яснота. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.


На последното заседание на правителството министри защитаваха своите мотиви за отпускане на допълнителни разходи за изплащане на обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда във връзка с прекратяване на правоотношения със служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.


Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на енергетиката Александър Николов посочват конкретно, че ще бъдат освободни и служители, придобили право на пенсия по чл. 69 на Кодекса да социално осигуряване (КСО). Става дума за пенсионирани, като военнослужещи, полицаи и служители на специалните служби. По този регламент на КСО възрастта за пенсиониране през 2021 г. е 53 години и 8 месеца. За някои военнослужещи, като пилоти на реактивни самолети – 43 години и 8 месеца. Очевидно и такива пенсионери няма да могат да работят в държавната администрация.


За Министерството на отбраната все още не е ясно колко средства ще са необходими за изплащане на обезщетения при освобождаване на придобили право на пенсия. На последното правителствено заседание този въпрос не е решаван за МО. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.


Аргументите на министрите са, че след прекратяване на правоотношенията със служителите, придобили право на пенсия, ще бъдат предприети действия за оптимизиране на структурата и състава на министерствата и ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит в същата администрация. Смята се, че това ще доведе до повишаване ефективността и качеството на работата в системата


За Министерството на земеделието необходимият финансов ресурс за освобождаване на 301 служители е в размер до 3 408 733 лева; за Министерството на енергетиката - 156 700 лева; за 36 служители в Министерството на външните работи - 879 757 лева; за 74 служители от системата на Министерството на околната среда и водите - 600 хиляди лева; за Министерството на икономиката и индустрията – 630 хиляди лева; за Министерството на културата - 80 749 лева; за Министерството на спорта - 104 037 лева; за Министерството на транспорта и съобщенията - 1 241 806 лева; за Министерството на образованието и науката за компенсация на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал, които се пенсионират поради навършване на съответната възраст - 14 072 722 лева.


Някои от министерствата ще решават проблема чрез вътрешно преструктуриране на средства, други ще трябва да получат допълнително от държавния бюджет.

 

Спирдон Спирдонов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама