НОВИНИ


Седем общини скачат срещу проверки на ГЕРБ

12 4990 13.05.2010
Седем общини скачат срещу проверки на ГЕРБ
Хасан Азис, кмет на Кърджали

Недоволни родопчани от седемте общини на Кърджалийска област се събират тази вечер на протестен митинг пред кметството в Кърджали в знак на протест срещу тенденциозното отношение на държавната власт и правителството на ГЕРБ към местното самоуправление.



От няколко месеца сме подложени на своеобразна репресия от държавната машина. Само срещу община Кърджали са образувани 108 проверки от различни институции, а срещу всичките общини от областта се водят общо 277 проверки. В същото време други кметства, близки до новата власт, не се проверяват.

Това обяви за Frognews.bg кметът на Кърджали Хасан Азис. Според него новото правителство на ГЕРБ е тенденциозно настроено към общини, управлявани от ДПС и партии от предишната власт. Това създавало напрежение в районите и не позволявало на администрацията да работи спокойно, уточни градоначалникът.

От края на април в областта е създаден инициативен комитет от бизнесмени, общественици и представители на общинската власт, който до сега е събрал над 54 хил. подписа под мотото: „Нормални условия за работа, силна местна власт”.

Инициативният комитет е организатор на протеста тази вечер. На него ще бъде приета декларация, която другата седмица ще внесат при президента, председателя на парламента, премиера, омбудсмана и дипломатически мисии от ЕС. От инициативния комитет се оплакаха, че областният управител Иванка Таушанова от ГЕРБ им е отказала ползването на зала в града и за това организирали проявата на открито.

Действията им са смешен плаче, поведението им е несериозно. Всеки ден излизат информации за нередовни сделки и разпилени държавни пари. Естествено е, че правителството и компетентните органи са длъжни да проверяват, та това са публични средства, европейски пари. Това заяви депутатът от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева.

Тя е категорична, че в проверките няма никаква тенденциозност. Според нея кметовете от ДПС са живели в комфорт през последните 10 години и сега трябва да се изясни какво е ставало в тези райони.

От ГЕРБ твърдят, че събраните до сега 54 хил. подписа в подкрепа на кметовете не изразяват позицията на кърджалийци. Подписката била събирана от хора, които използвали служебното си положение и от лица облагодетелствани от старата власт.

Направен е пореден опит за манипулация, но в тези райони ДПС си действа чрез сила и принуда, както и по време на избори. Обществото обаче е достатъчно зряло и подкрепя действията на правителството за изясняване на всички допуснати нарушения на законите, коментира още Караянчева.

Според информация на Frognews.bg на 17 май в района се очаква да пристигнат на посещение лично премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама