НОВИНИ


“Конструктивната опозиция” направила това, което искали управляващите. ГЕРБ призна, че мораториумът е "бананова кора"?

7 3629 04.01.2022
“Конструктивната опозиция” направила това, което искали управляващите. ГЕРБ призна, че мораториумът е
Делян Добрев

Два пъти на нас ни е предлаган такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Това е едно много глупаво решение. Призиви за мораториум се чуваха от управляващата коалиция предишните дни. В този смисъл Десислава Атанасова е направила това, което искат управляващите…


 

 

Думите са на Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в кабинета “Борисов 1”.  Темата - мораториумът върху поскъпването на цените. Решението предизвика дискусии и критики, а някои дори заявиха, че внесеното от ГЕРБ предложение е било бананова кора, на която се е подхлъзнала новата власт. 

 

Решението бе взето след гласуване в Народното събрание в средата на декември 2020 г. Според него до 31 март ще бъде задържано изкуствено поскъпването на цените. Експерти се опасяват, че това обаче ще доведе до шоково поскъпване. Властта уверява, че до такова няма да се стигне. Планът е в следващите три месеца със замразени цени да се проведат серия от срещи с енергийни експерти, с които да се търсят реални механизми овладяване на цените като част от тях вече започнаха. След мораториума цените на тока и парното ще се вдигат само в краен случай и след анализ, увери на няколко пъти премиерът Кирил Петков. 

 

Решението в средата на декември беше взето почти единодушно, със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се. Сиреч и депутатите от ГЕРБ. Оказва се, че въпреки мнението на енергийния експерт и бивш министър Делян Добрев, който определя решението като “много глупаво”, иначе категоричната “конструктивна опозиция” правила това, което искали управляващите. 

 

А иначе - според депутатът от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров мораториумът върху цените на тока и парното може да бъде вдигнат по-рано от предвидения срок. Сериозно намерение на формацията е и да бъде сменено ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране. Трябва да бъде направен конкурс за председател на КЕВР.

“Искаме да направим действащ и работещ регулатор, който да отчита интересите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са независими и почтени хора, те ще могат да работят в интерес на гражданите”, заяви Гюров пред Нова телевизия.

 

Той каза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора.

 

“Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура”, обясни Гюров.

 

ФрогНюз припомня, че това стана ясно след среща между премиера Кирил Петков и гръцкия му колега Кириякос Мицотакис, на който бе дадена заявка, че ще се работи в посока доставка на по-евтин газ от Азербайджан, който обаче няма как да дойде заради недовършена инфраструктура. Тогава бе потвърдено, че  строителството на газовата връзка между България и Гърция няма да приключи до края на 2020 г., какъвто беше срокът според договора.

 

От ГЕРБ поискаха ДАНС да започне разследване за изтичането на информация по договора с Азербайджан и съмненията, че някой се опитва да фалира “Булгаргаз”.

“Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор”, заяви Гюров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама