НОВИНИ


Министри опровергаха: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

2 3847 08.01.2022
Министри опровергаха: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

Министрите на правосъдието и на електронното управление Надежда Йорданов и Божидар Божанов категорично отрекоха да има теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ. Йорданова обясни, че единствено постоянният адрес се вижда в публичната част на регистъра и това е по закон. Затова тя ще внесе изменение, с което и той да се достъпен само за служебни цели.


Министър Божанов допълни, че най-вероятно недоразумението се е получило, защото много от самоосигуряващите се досега не са обръщали особено внимание какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. "Тази информация е там от 15-20 години", каза той. И допълни, че е направен анализ и на трафика към системата, и на личните профили на определени лица, и не са открити съмнителни дейности.

 

Скандалът тръгна, след като БНР съобщи, че личните данни на над 300 000 самоосигуряващи се лица - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, са се появили в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

 

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

 

"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама