НОВИНИ


По закона на Левски много кадри от ГЕРБ щяха да са гушнали букета

36 13176 09.01.2022
По закона на Левски много кадри от ГЕРБ щяха да са гушнали букета
Колко политици биха се заклели днес пред тези символи?

Българите много обичаме да се хвалим с историята си. Но в повечето случаи за да си начешем патриотарското его. Рядко извличаме поуки от миналото, нито сме запазили някои от най-важните и полезни традиции.


Например Крумовите закони. От време на време някой историк ще припомни нещичко и дотам. Ако използвахме смисъла на неговия правен кодекс, описан във византийската енциклопедия „Свидас“, сегашната парламентарна група на ГЕРБ, а и част от тези на ДПС и БСП щяха да са неми и едноръки. Зловещо звучи, но така са наказвани лъжците и крадците. Да ги разпознава всеки отдалече. Теофан Изповедник пише, че Крумовото законодателство е дало равни права, но и задължения на всички в Първата българска държава. Затова е била толкова силна.

 

Васил Левски пише в Устава на БРЦК:

 

- Ако някой, бил Войвода, бил член на комитета, бил вънкашен, бил кой бил, дръзне да издаде нещо на неприятеля ни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от влиятелните българи, или Войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт.

- Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система ,Демократска република“ и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна (в смисъл конституционни монархия) система, то и таквизи ще се считат за неприятели на Отечеството ни и ще се наказват със смърт.

- Ако някой от служащите, като председателят и др., поиска да злоупотреби със служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба; повтором ще се извади съвсем, като по-напред да подпише за грешката си и да я поднесе писмено на комитета-ако и така не изпълни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от касиерите издава за нещо пари без знанието на комитета, или дръзне да вземе и усвои и най – малка част от поверените му пари ще се накаже със смърт.

 

Как се вместват трите управления, министрите и политиците на ГЕРБ и самият Борисов в тези критерии?

 

По последна информация точен срок за построяване на АМ „Хемус" няма и не може да има. Защото са сключени договори между държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за доставка на материали и за наем на техника, включително за доставка на озеленяване, но договор за строително-монтажни дейности няма. 240 километра от АМ „Хемус“, които не са изградени, са разделени на 10 участъка. Един-единствен от тях е узаконен. Останалите 9 участъка са по схемата „ин хаус“. Вече са преведени 1,3 млрд лева на фирми, но колко от тях са кухи - не е ясно още. Общо са заделени над 4 млрд лева.

 

Същото, дори още по-абсурдно, е положението с т.нар. тунел под Шипка. Ние вече щяхме да сме го започнали, - пъчи се гордо Борисов. Новата власт била съсипала мечтата на габровци за тунел. Е да, но за такъв проект няма нито план, нито чертеж, дори описани намерения. НУЛА! Нула, нула и пак нула! От 2014 г. само лакърдии и нищо черно на бяло.

 

През 2019 габровци протестираха и искаха оставките на тогавашното вице на Борисов Томислав Дончев и кметицата Таня Христова. Един гражданин пред тв камери се провикна: "Томиславе, ако бях на твое място, нямаше да се появя в града". След това демонстрантите освиркаха Христова и не и дадоха думата.

Как се чувстват днес габровци, когато научават колко безпардонно са им хвърляли прах в очите?

 

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър в неделя сутрин по бТВ надмина и най-големите пропагандатори на борисовото управление, като обяви, че Борисов е направил толкова, колкото никой след това не може да направи. Гьонсурат? Не, Теменужка Борисова... Нито дума за предателските договорки с Газпром и Кремъл, сключени от Борисов. За лъжите и подлостите около азерския газ. За 12-годишната сага около конекторната връзка с Гърция. За 3-те милиарда народна пара, закопани с тръбите на Турско/Руски поток...

 

Каква би била съдбата на тези хора, ако прилагахме критериите на Апостола? Не смъртни присъди, то е ясно, но закона като закон. Големият въпрос е: Защо не го прилагаме?

 

Д-р Димитър Попкутуев

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама