ГЛАСЪТ


Шефът на Булгаргаз се държи като човек на Борисов, гледащ към ареста

20 18797 10.01.2022
Шефът на Булгаргаз се държи като човек на Борисов, гледащ към ареста
Павлов (отдясно на Борисов) бе част от тази бивша елитна компания... БНР

На всички конкретни въпроси относно ситуацията с газа в България шефът на Булгаргаз Николай Павлов отговаря уклончиво, неубедително и сякаш все нещо прикрива. Защо не внасяме азерски газ през алтернативната връзка от Гърция, - питат водещите на Нова тв тази сутрин. Защото договорът ни е за пренос е през междусистемната газова връзка Комотини – Стара Загора, - отвръща Павлов, а очичките му играят наляво-надясно, нагоре-надолу…


Добре, де, нали има алтернативна връзка, защо не се използва тя? Защото по договора… - повтаря същото Павлов. Но нали през съществуващата точка „Неа Месемврия" - точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA вече се внасят известни количества, - вече питаме ние, защото тези от Нова се отплеснаха. Няма отговор. Павлов едно си знае, едно си бае: По договор е връзката…

 

Този човек се държи много, много странно. Уплашен е и все повече заприличва на някой, който е извършил нещо много лошо и очаква да бъде задържан. Знае за какво става дума и прави епични усилия да прикрие големите пакости. Дали не е зависим от тези, които са го назначили? Те ли са му разпоредили да обслужва интересите на руската Газпром или да/не? Защо се получава така: Русия печели стотици милиони от по-скъпия газ, продаден на България, а всички българи губят стотици милиони, защото Булгаргаз овърта за възможността да разполагаме с договорените количества азерски газ, значително по-евтин от руския. Николай Павлов и въобще ръководството на Булгаргаз руския интерес ли защитават или българския? Павлов твърди, че е предан на националния интерес, но поведението му не излъчва достоверност... Нещо повече, той обещава на 11 януари "Булгаргаз" да внесе заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с прогнозна цена на газа с "поне 12-13% по-ниска" от сегашната. Това обаче едва ли ще разсее облаците около дейността на дружеството, която той упорито държи в дълбока тайна, макар да става въпрос за публични средства.

 

И още нещо. На питанията за продажба на газ от находището в Чирен за Румъния, Павлов заявява, че Булгаргаз не продава количества на северната ни съседка. На уточнението, дали това не се прави от някоя посредническа фирма с лиценз за подобна дейност той вдига рамене – не знаел дали има такова нещо, а и не му било работа. Той не знаел?!... Половин България знае, само Шефът на Булгаргаз няма понятие. Павлов наистина ли смята, че българите до един са идиоти?

 

Твърде показателно е също, че шефът на Булгаргаз се явява по медиите сам и отказва да участва заедно с експерти, които познават ситуацията и темата доста добре и изричат факти, които той не може да опровергае. Защо така?

 

Всъщност дали Павлов не предпочита да бъде арестуван, за да се избави от огромната тежест да обяснява неща, в които не вярва самият той? В ареста няма да му звънят по телефона хора, от които той очевидно много се страхува. Или много им е задължен.

 

Това скоро ще се разбере. Както и дали към онова чекмедже с пачките не са пътували и суми от енергетиката с руски или български произход. Няма да има изненадани българи, ако излезе нещо такова. Не казваме, че е така, както не казваме, че Павлов е човек на Борисов, но отстрани изглежда така.

 

И да не забравя: Ако някой е обещал на Павлов прокурорски „чадър“ – излъгал го е. Иван Гешев си има достатъчно дертове по спасяването на Борисов и своето собствено. Известно време ще го залъгват, но в един момент ще стоварят всичко върху него и ще се кръстят, че нищо не са знаели. Затова е най-добре Павлов да си намери добър адвокат.  

 

Емил Азар


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама