НОВИНИ


Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, след като изпълнят мисията си, увери Путин

31 3248 10.01.2022
Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, след като изпълнят мисията си, увери Путин
Владимир Путин БГНЕС

Русия разбира, че заплахата за Казахстан е предизвикана не от спонтанни протестни действия, а от външни и вътрешни разрушителни сили. Това каза руският президент Владимир Путин на извънредно заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ.


„Разбираме, че заплахата за казахстанската държавност е възникнала не от спонтанни протестни акции срещу цените на горивата, а от факта, че разрушителни вътрешни и външни сили се възползваха от ситуацията“, каза руският лидер. „Онези, които пропагандираха ситуацията на газовия пазар, са един народ и имат едни и същи цели, а тези, които вдигнаха оръжие и атакуваха държавата, са съвсем различни хора и имат различни цели“, подчерта Путин.

 

Според руския лидер Казахстан е използвал технологии за насилствена информационна поддръжка на безредици, известни от "Майдана". В същото време според президента на Руската федерация ситуацията, пред която е изправена Републиката, е безпрецедентно предизвикателство за сигурността, целостта и суверенитета на държавата.

 

Путин декларира пълното си съгласие с оценката на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, че Казахстан е била подложена на агресия по време на безредиците.

 

По думите на президента става ясно, че изпратените руски миротворци ще напуснат Казахстан, след като изпълнят мисията си, както и че Токаев ще прецени за какъв период те да са на територията на Републиката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама