НОВИНИ


Доклад: ЕС налива пари в Западните Балкани, но съдебните реформи буксуват

2 4175 10.01.2022
Доклад: ЕС налива пари в Западните Балкани, но съдебните реформи буксуват

Докато натискът върху София да вдигне ветото върху преговорната рамка присъединяването на Република Северна Македония и Албания в Европейския съюз, доклад на Сметната палата в Брюксел посочва, че блокът налива огромни пари в региона, но съществени съдебни реформи все още липсват.


Одит проверява дали подкрепата на ЕС за върховенството на закона в шестте държави от Западните Балкани, които се стремят да се присъединят към ЕС, е била ефективна. Резултатите обаче не са добри - въпреки действията на ЕС да са допринесли за реформи в технически и оперативни области като например подобряване ефективността на съдебната система и разработване на съответното законодателство, това не е повлияло съществено върху основните реформи в областта на върховенството на правото в региона, се посочва в доклада на Европейската сметна палата.

 

ЕСП препоръчва на Комисията да укрепи механизма за насърчаване на реформите в областта на върховенството на закона; да засили подкрепата за организациите на гражданското общество (ОГО) и независимите медии, както и да подобри обвързването с условия, докладването и мониторинга на проектите.

 

Независимо от някои положителни скорошни развития, предимно в Албания и Северна Македония, Комисията и други международни организации отчитат ограничен напредък в областта на върховенството на закона. Продължават да съществуват съществени проблеми в области като независимостта на съдебната власт, концентрацията на власт, политическата намеса и корупцията, които изискват допълнителни усилия за насърчаване на реформите в тези области.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама