ПОЛИТИКА


Първанов пак контра на кабинета, но мислел за похитените моряци

21 6420 14.05.2010
Първанов пак контра на кабинета, но мислел за похитените моряци
Георги Първанов

Още миналата година през септември апелирах за минимален структурен дефицит. Да се разплати държавата на бизнеса, за да се избегнат част от уволненията и да се намали безработицата. И това, мисля, беше правилният ход.



Това каза президентът Георги Първанов днес в Приморско, който е на посещение в крайморския град по повод годишната среща на Българската асоциация на регионалните медии, 90-годишнината на вестник “Черноморски фар” и среща на инициаторите на “Поморийското обръщение” за Черноморските фарове.

Държавният глава бе категоричен, че антикризисните мерки на правителството са закъснели, но “няма смисъл да се вайкаме”. В момента трябва да се намерят нови работещи мерки, за да не се окаже закъснението драматично, подчерта той.

Според него България е загубила твърде много време. Сега ще ни бъде доста по-трудно, защото има сериозни проблеми със събираемостта на приходите. Оттам идва голямата тежест, посочи президентът. Той каза, че се надява правителството да реагира адекватно.

В отговор на въпрос на журналисти какво се прави за отвлечените моряци, Първанов отговори, че българската държава и сега работи за тяхното освобождаване.

„Българската държава може да помогне, принципът обаче, който е възприет в световен мащаб, е собственикът на кораба, онзи който е наел моряците, да поеме тежестта на преговорите и респективно да направи всичко необходимо за освобождаване на пленените моряци. Държавата, дипломацията и други структури, които не искам да споменавам, и сега много активно работят и периодично се чувства резултатът от тази работа. Това е един много голям проблем не само за България, това е проблем и в световната общност. Много от големите структури за сигурност са ангажирани в решаването на този въпрос в световен мащаб и все пак резултатите не са обнадеждаващи”, каза Първанов.

Що се отнася до идеята на правителството да вдигне осигурителния стаж с три години и дали това не е антисоциална мярка, президентът заяви, че избягва да коментира идеи, които са в начален етап.

„Защото, както виждаме, в много от случаите на следващия ден се бие отбой и не е редно аз да коментирам идеи, които са в зародиш”, обясни Първанов.

Относно външната политика на правителството ни към Македония и Сърбия и по – специално на българските малцинствени групи и дали тази политика не е слаба, държавният глава отговори, че България трябва да подкрепя своите съседи и те да станат част от ЕС. По думите му това ще ни даде повече сигурност.

 „Разбира се, всички те трябва да изпълняват изискванията на ЕС и НАТО, както сме ги изпълнявали и ние, изпълнявайки принципа на добросъседство. Това е критерий, който ние трябва да поставяме много категорично при всичките си дипломатически разговори”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама