НОВИНИ


Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско

0 4015 11.01.2022
Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско
Проф. Ангел Димитров БГНЕС

В българската позиция няма нищо балканско. Тя е точно защита на европейските принципи и ценности, европейските стандарти. Това зави пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Според него обявената позиция на КСНС не е изненадваща за никого.


„Беше потвърдена позицията на страната ни, която повече от две години се обявява в Скопие за неевропейска и едно необосновано вето – това е гледната точка на Северна Македония. От наша гледна точка обаче това преминава границата на нормалния диалог и отива в сферата на едни инсинуации и обвинения, които не водят до никъде“, обясни той.

 

По думите му, когато се говори за надграждане, за което заговори министър-председателят Кирил Петков, то може да се случи само върху нещо, което е стабилно и трайно, каквато е българската позиция по темата за РСМ.

 

„Северна Македония изобщо не се замисля за необходимостта да промени нещо в своята позиция и остава фиксирана в онова, което наблюдаваме през последните 4 години - формално отношение към договора за добросъседство и възприемането му като билет за вход в ЕС, както и нетърпимост към напомнянето, че трябва да бъде променено нещо в постулатите при историческата интерпретация, които водят към съвременни нагласи, към моделиране на отношението към България“, коментира проф. Димитров.

 

Според него в близко време няма как да се промени позицията на страната и да се даде „зелена светлина“ за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

 

Проф. Димитров забелязва промяна в поведението на колегите му от РСМ след приемането на страната им в НАТО: „Те решиха, че пътят им вече ще е разчистен и не е необходимо дори да имитират някаква промяна в интерпретациите на миналото. От тогава досега буксува работата на Комисията“.

 

Историкът съобщи, че следващото заседание на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама