НОВИНИ


Турция: Над 3 млн. жени са свалили приложение за помощ при домашно насилие

0 3254 12.01.2022
Турция: Над 3 млн. жени са свалили приложение за помощ при домашно насилие
БГНЕС

KADES, приложение, което осигурява помощ, като директно насочва силите за сигурност при случаи на домашно насилие минути след подаване на сигнала, е свалено от над 3 милиона жени в Турция от 2018 година насам. Това обяви вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу по време на конференция, наречена „Национален план 2022: Борба с насилието срещу жените”, предават световните медии.


Според данни, получени от Soylu, освен от KADES, силите за сигурност са получили и около 279 000 сигнали от жени, призоваващи за помощ през тези три години. „Също така създадохме специални бюра в полицейските управления във всички 81 провинции за борба с насилието срещу жени“, добави министърът.


Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл също взе участие в конференцията„Нашето министерство създаде около 215 служби за разследване на домашно насилие и убийства на жени“, подчерта той.


Просветният министър Махмут Йозер каза: „От 2014 г. броят на студентките започна да расте, а от 2021 г. той надмина броя на учениците от мъжки пол."


Конференцията се проведе в момент, когато страната беше шокирана от новината за „случайно паднала жена“ от балкон.

 

Твърди се, че Седеф Нур Чаглар, 23-годишна, е „паднала от балкона на апартамент на 7-ия етаж“ в северозападната провинция Коджаели. Студентката се бори за живота си в интензивно отделение на държавна болница.

 

Турските медии съобщават, че тя и нейният приятел са посетили къщата на приятелка късно на 9 януари. В ранните часове на следващия ден „изведнъж“ двойката започва да се кара.

 

„Беше около 6 сутринта, когато тя скочи от балкона“, твърди нейният приятел в първите си показания в полицията.

 

Текущото полицейско разследване ще изясни дали Чаглар е скочила или всъщност е била блъсната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама