НОВИНИ


Новият COVID план: Три етапа преди локдаун, разделение по области и мерки за бизнеса

20 4726 13.01.2022
Новият COVID план: Три етапа преди локдаун, разделение по области и мерки за бизнеса

На брифинг в Министерския съвет правителството представи новия пандемичен план за справяне с COVID-19 Той поставя приоритет върху присъственото обучение и дава възможност за прогнози. Страната ще бъде разделена на ”клъстери”, а мерките ще се взимат на база процента на заетите интензивни легла в даден клъстър. Предвиждат се четири етапа на противоепидемични мерки, като последният етап е затваряне на бизнеса. Въвежда се и нова мярка за подпомагане на микро, малките и средни предприятия, затворени при достигане на етап 4.


"Целият модел ще бъде функция главно на този един фактор - процентът на заетост на интензивните легла. Всички останали ще отговарят за скоростта, с която тези легла се запълват. Това прави процента лесно управляем", посочи премиерът Кирил Петков в началото на брифинга.

 

На този етап все още нищо няма да бъде затворено. До дни новата пандемична вълна обаче ще е факт у нас, предупреди Петков.

 

Групирането по области дава възможност да се избегне затваряне при липса на интензивни легла в конкретен областен град, обясни още премиерът. По този начин ще може да се използва капацитетът на лечебни заведения в съседни населени места в целия клъстър. Според новия национален план страната е разделена на шест клъстъра, които ще се изследват общо. Ще има и прогноза за развитието на ситуацията в следващите 5 дни.

 

"Наистина приоритизираме децата. Добре осъзнаваме, че образованието наистина е пълноценно, когато е присъствено. Ходенето на училище, особено за малките деца от I до IV клас е приоритет на всички етапи", отсече Петков.

 

Етап 1 - 50% заетост на интензивните легла в даден клъстър. На този етап предвидените противоепидемични мерки за малки. По отношение на училищата - преустановяват се организираните посещения, екскурзии, посещения в музеи зелени училища и др. Олимпиади и състезания ще бъдат присъствени при дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място.


Етап 2 - 60% заетост на интензивните легла. На този етап се предвижда затягане на мерките, но бизнесите остават отворени, а обучението - присъствено. По отоншение на училищата - рпеустановяват се заниманията по интереси с изключение на онези, които са част от целодневната организация на обучението. Не трябва да има смесване на деца от различни паралелки.


Етап 3 - 70% заетост на интензивните легла и риск от недостиг. Предвиждат се по-меки мерки, а учениците от I до IV клас остават присъствено. По отношение на училищата - ротационен принцип за учениците от V до XII клас за период от 1 седмица. Присъствено остават малките ученици.


Етап 4 - 80% заетост на интензивните легла. Предвижда се симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хората. Изключение правят хранителните магазини и аптеките. По отношение на училищата - в дистанционна форма на обучение преминават големите ученици от V до XII клас. За по-малките деца ще се решава спрямо конкретната ситуация. Въвеждат се и нови индикатори - каква е заболяемостта и има ли в съответния клъстър достатъчно интензивни легла за деца.

 

Предвиждат се и 10 мерки за подкрепа:

 

- Мярката 60/40
- Проект "Патронажна грижа"
- Проект "Запази ме"
- Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане
- Фонд на фондовете, Програма "Възстановяване"
- През Българската банка за развитие, Програма "Възстановяване"
- През Българската банка за развитие, Програма "Подкрепа на туризма"
- 9% ДДС
- Допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма - компенсиране на загуби и възстановяване на средства на туроператори
- Мярка "Етап 4" - подпомагане на напълно затворените микро, малки и средни предприятия. Предвижда се 20% безвъзмездна помощ спрямо средните нетни приходи за цялата 2021 г. в размер до 100 хиляди лева. Очакванията са, че това ще помогне за справяне с фиксирани разходи.

 

"Когато се налагат нови противоепидемични мерки, това трябва да се прави по начин, по който различните сектори да имат възможност да се подготвят", заяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

 

Тя посочи, че данните, които в момента са на национално ниво, ще се разпределят на областен принцип, като ще има отделни математически модели и така ще стане възможно да има „от 3 до 5 дни за обявяване на определените мерки“. Сербезова призна, че не винаги ще е възможно, но стремежът на здравните власти ще по-често да има време за подготовка.

 

Новият план отчита характеристиките на новата вариация „Омикрон“, очаква се голямо натоварване на здравната система, но ще има стремеж и за присъствен образователен процес.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама