НОВИНИ


Полша моли Брюксел да не я глобява

2 2806 14.01.2022
Полша моли Брюксел да не я глобява

Полша се примоли на Брюксел да не пристъпва към събиране на глобите заради нарушаването на върховенството на независимостта на съдебната система. Молбата идва часове, след като Европейският съюз заяви, че е готов да събере глобата от 70 милиона евро.


Съдът на Европейския съюз наложи рекордна глоба от 1 млн. евро на ден заради неизпълнение на решение, според което Варшава трябваше да разпусне дисциплинарния си орган си съдебната система. Въпросният орган се занимава с наказания на магистрати. 

 

Полша отказа да изпълни това разпореждане, а полският съд заключи, че решението на Съда на ЕС е незаконно и нарушава принципите на правовата държава и суверенитетът на Полша.  Правителството във Варшава настоява, че тази реформа е била крайно необходима за оздравяването на съдебната система и елиминирането на остатъците от комунистическия режим. Оспорена бе правната йерархия като според Варшава националното право е над европейското. 

 

В писмото си до Брюксел Полша настоява, че вече са предприети стъпки и Върховният съд вече е взел решение да спре връчването на някои дела в дисциплиниращия орган, а освен това правителството прави стъпки и съгласува законопроекти, които да продължат с реформите в съдебната система.

 

Европейската комисия обаче приема такива аргументи като несъстоятелни и изтъркани. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама