ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3985 16.05.2010
Понеделнишката преса

Вестниците в понеделник пишат за майските климатични аномалии, за трите банки монополисти в страната, за скока на цените в столичната "Синя зона" и за новите условия в затворите у нас.



"Торнадо и потоп идат към България", предупреждава "24 часа"

Торнадо, потоп, гръмотевични бури и дори закъснял сняг ще сполетят с неочаквана за този сезон жестокост Балканите, като епицентърът на лошото време ще са България, Румъния, Босна и Херцеговина и Албания. Това съобщи германската метеорологична служба вчера.

Странна смесица от природни катаклизми вече ври в небето над Западното Средиземноморие и ветровете го носят към Балканите, предупредиха синоптиците. В следващите часове и дни може да се очаква всичко - от тропически порои през гръмотевични бури и градушки до торнадо, наводнения и дори снеговалежи.

Причина за този коктейл от типични за различни сезони бури е студеният въздушен фронт, който е натиснал Западна и Централна Европа и се изнася на изток, като над Балканите ще се сблъска с топлите масиви там.

"Половината пари на държавните фирми в една банка", пресмятат от "Труд"


408 милиона лева, или 48 на сто от свободните пари на държавните фирми, са на депозит в Корпоративна търговска банка. Това показва справка към 31 март тази година, изготвена от Министерството на финансите в отговор на запитване на 13 главни редактори на печатни медии, членуващи в Съюза на издателите. КТБ е абсолютен шампион по депозити на държавни предприятия, след като вторият трезор в класацията - СИБанк, държи скромните 80 млн. лв., или 9% от общата сума.

Парите в банката първенец са не само най-много. Те се увеличават във времето. В края на миналата година са били 385 милиона лева, или 46 на сто от общата сума. В същото време КТБ е на девето място сред 30-те банки у нас по активи с 2,21 млрд. лева. Пазарният й дял пък е 3,10 процента. Най-големите като сума депозити са на фирми от енергетиката. Те отново са в КТБ. Така например Българският енергиен холдинг държи в трезора рекордните 66,8 милиона лева.

"Платеното паркиране в София - на повече места и по-скъпо", оповестява "Дневник"

Паркирането около търговските центрове и пазарите и в по-отдалечените от центъра квартали на София веорятно ще бъде платено. Улиците около пазарите в "Младост" и "Люлин" например ще станат жълта зона, където засега се предлага спирането за час да струва 1 лев.

Това ще бъде включено в преработен вариант на концепцията за паркиране (виж прикачения файл), направена от Центъра за градска мобилност. Тя предвижда повече места за платено паркиране, които да бъдат разделени в три зони - синя, зелена и жълта, като цената за час в тях да е съответно 3, 2 и 1 лев. Таксите не са окончателни, тъй като не са одобрени от общинския съвет.

"Гърнета вместо тоалетни в бг затворите", съобщава "Новинар"

Българските затворници доскоро ходели до тоалетна в гърнета в килиите си. С такава информация излезе агенция Франс прес. „Затворници във Враца замениха стайните нощни гърнета с истински тоалетни в опит за подобряване на условията в препълнените български затвори”, пише агенцията. Франс прес описва тежките условия, в които живеят родните затворници. Килиите били в противоречие с европейските стандарти. Като пример се посочва, че лишените от свобода живеели по четирима, като на всеки се падали по 2,75 кв. м. Според европейските изисквания всеки затворник трябва да има жизнено пространство поне от 6 кв. м.

Този проблем беше посочен и в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет, където се твърди, че в затворите у нас се конструират легла на по 2 или 3 етажа, за да могат да се съберат повече затворници. Агенцията цитира и човек на име Василев, като се предполага, че това е шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Петър Василев, че затворите у нас били най-ужасни в целия ЕС и това провокирало затворниците да се самонараняват. Според агенцията едва всеки девети затворник от 43-ма имал достъп до самостоятелна тоалетна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама