НОВИНИ


Изненада няма: Човекът на Гешев и Цацаров в следствието защити прокуратурата

19 4682 17.01.2022
Изненада няма: Човекът на Гешев и Цацаров в следствието защити прокуратурата

Ласкави думи по адрес на прокуратурата се чуха от устата на Ясен Тодоров, зам.-шефа на Националната следствена служба. Той бе предложен на поста съвсем скоро от главния прокурор Иван Гешев. В този смисъл - похвалите не са изненадващи. Освен всичко Тодоров е считан за ”човека на Гешев и Цацаров” в националното следствие. В разгара на протестите през 2020 г. Тодоров заговори за “опит за намеса на прокуратурата в политически борби” отправи критики и към Бойко Рашков. Похвали и Специализираната прокуратура. Това направи и сега.


Твърденията, че главният прокурор Иван Гешев имал влияние върху всички редови прокурори и диктувал правилата според Тодоров идвали от "орпеделен кръг от хора, за които оплюването на обвинението е единственият начин да се задържат на политическата сцена". 


"Политиците от край време се опитват да кадруват, да се месят и да казват как да работи съдебната система. Отношението на новите партии се дължи на две неща - или пълно неразбиране на принципа на разделение на властите или нежелание той да бъде спазван. Представете си Лозан Панов или Иван Гешев да излезе и да поиска оставката на председателя на Народното събрание или на премиера. Щеше да има вой до небесата. Има законови механизми за всичко - за преодоляване на енергийни, икономически, водни и всякакви други кризи. Има механизми за извършване на промени във всяка една област, включително и в съдебната власт. Експерименти са правени много. За съжаление, голяма част от тях - неуспешни", посочи още Тодоров. 


Той се притесни и от намерението за смяна на членовете на Висшия съдебен съвет. По думите на Тодоров това било позната, но порочна практика. 


"Съставът на ВСС, на който аз бях член, бе призован да си подаде оставката. Политиците се опитваха да си измият ръцете и ние да сме бушонът. Смяната на Гешев ли е съдебната реформа? Естествено, че лицата са важни, но са важни и правилата. За да има съдебна реформа, трябва да има широк обществен дебат. Къде има най-голям корупционен риск? Само в наказателното правораздаване ли? Не мисля така. Огромната корупция в коя власт е най-голяма? Кой се стреми да смени съдебната власт? Този, над който тегне най-голям корупционен риск. Отговорът е, за да се сложат едни хора", смята още Тодоров. 


Проблемите със спецправосъдието пък настояшия зам.-шеф на националното следствие си обяснява с купищата вменени на специализирания съд и прокуратура задължения. Иначе институциите се справяли чудесно, благодарение на дейността им мониторинговият механизъм върху България е би премахнат. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама