НОВИНИ


Петков среща Ковачевски в Скопие. Ще решат ли България и РСМ спора?

2 2889 18.01.2022
Петков среща Ковачевски в Скопие. Ще решат ли България и РСМ спора?

Първа среща между новите премиери на България и Република Северна Македония в опит да се разреши спора между София и Скопие.


Кирил Петков заминава за столицата на западната ни съседка, за да разговаря с македонския си колега Димитър Ковачевски. Очакванията на северно-македонският премиер са за разговор за бъдещето, за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни, свързани с икономиката, инфраструктурата, образованието и иновациите.

 

Визитата идва непосредствено след като Ковачевски стъпи в длъжност. Освен това идва и скоро след като България изчисти позицията си спрямо РСМ по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. На него бяха очертани основните линии, които София ще следва в преговорния процес. Позицията ни остана без промяна. По време на срещата бе постигнат консенсус външната политика на София спрямо интеграцията на Западни Балкани да следва рамката на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство, както и приетата от 44-тото Народно събрание рамкова позиция. България настоява да се спазват правата на македонските българи.

 

До тук се стигна след решението на България да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяването на РСМ в Европейския съюз. С това на практика се попречи на основен приоритет на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Заедно с РСМ членка на ЕС трябва да стане и Албания. Заради решението на София се стигна до задънена улица в преговорите с РСМ по отношение на евроинтеграцията. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама