НОВИНИ


Прекрояват картата на интензивните легла

3 2799 18.01.2022
Прекрояват картата на интензивните легла

Изпълнителната власт планира да прекрои клъстерите, които бяха обособени спрямо процента на заетите интензивни легла. Това стана факт след приемането на новия план за справяне с пандемията от COVID-19. Според него клъстерите в момента са шест, а един от тях - Северен Централен район, е на крачка от въвеждането на пълен локдаун.


По думите на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по този начин се отчита различната характеристика на по-заразния вариант Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и заетостта на интензивни легла да е по-малка. У нас обаче има проблем заради ниския процент на ваксинирани. 

 

“Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията. Омикрон успя частично да заобиколи имунитета на ваксините. Ако хората имат поставена бустерна доза, то защитата е между 80-85%”, обясни пред Българската национална телевизия доц. Кунчев.

 

Той призова математиците да не минават в крайности и да не казват кога ще дойде пикът на коронавируса. Не е въпросът в леглата, а в това, че няма кой да ги обслужва.

“Това, което може да се направи срещу пандемията е да се повиши процентът на ваксинация. Омикрон първи успя да постигне заобикалянето на ваксините”, посочи Кунчев.

 

Според него обаче по-заразния, но по-малко опасен вариант на коронавируса ще доведе до край на пандемията в близкото бъдеще.

 

“След летния сезон се надяваме да влезем в едно русло, с което дали ще се заразиш или не, да не е толкова страшно”, надява се Кунчев. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама