ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3818 07.10.2007
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за рекордната септемврийска инфлация; за оголването на хазната; за поскъпването на цигарите; за липсата на португалски пари за магистрала "Тракия".


Пари - срещу 25 % съкращения, информира по учителския казус Дума.

Учителите у нас са с 25 % повече от необходимото, ако те бъдат съкратени, ще говорим за заплатите на останалите 75 %, заяви вчера финансовият министър Пламен Орешарски на поредния кръг от преговорите в МОН с учителските синдикати. В скандинавските страни учителите взимат над средната заплата за страната, но там личните данъци върху общия доход стигат до 50 %, уточни той. Единственото, което министърът обеща, е, че ще се опита да даде на МОН и на цялото образование субсидията за 2007 г. на 100 %, а не на 90, както допуска Законът за бюджета.
Според председателя на КНСБ Желязко Христов финансовият министър е взел искането за съкращения от доклада на Световната банка. Реформите в образованието се разбират само като съкращения, от 200 000 вече станахме 150 000, контрира шефът на Единния стачен комитет Стефан Вълков.

Цигарите поскъпват шоково от догодина, оповестява Новинар.

Шоково поскъпване на цигарите до 4 лева за кутия догодина прогнозираха вчера синдикатите от тютюневата промишленост. Много пушачи могат да се откажат от вредния си навик заради увеличението на акциза. Синдикалистите са изчислили, че цигарите ще се продават между 2,75 лв. и 3,90 лв. Високите цени ще доведат до увеличаване на контрабандния внос, който ще е половината от потреблението. Това ще доведе до загуби за държавата от 800 млн. лв. Увеличението на акциза на папиросите беше решено от правителството през лятото, като причина за това е, че е необходимо да бъдат достигнати минималните нива за облагане в ЕС.

Прокуратурата е готова с "домашното" за Вальо Топлото, пише Новинар.

Прокуратурата е готова с претенциите на съда, които той имаше по делото за "Топлофикация". Това стана ясно от изказване на главния прокурор Борис Велчев. Делото за валутни престъпления срещу бившия шеф на дружеството Валентин Димитров-Топлото беше прекратено и върнато на прокуратурата заради процедурни нарушения. Претенциите на съда са изпълнени до последната точка, сега се опитваме да призовем адвокатите на г-н Димитров, за да предявим обвинението наново, заяви Велчев. Процесът беше прекратен през август тази година. Два месеца по-рано пък подсъдимият Димитров излезе на свобода срещу 20 000 лв. гаранция. По думите на обвинител №1 в държавата до края на годината щяло да има внесени още обвинителни актове за пране на пари и длъжностно присвояване срещу Димитров.

Бизнесът ще внася работна ръка и от ЕС, прогнозира Дневник.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) има програма за връщане на висококвалифицирани българи в страната. Посредническа фирма, която КРИБ скоро ще учреди, ще привлича и средни кадри от съседни държави за преодоляване на недостига от работна ръка в отделни сектори. Това съобщи зам.-председателят на бизнес асоциацията Саша Безуханова. "Наемането на чужденци ще става след анализ на пазара, в съответствие с евродирективите и като се гарантира, че те след това няма да се изселят в друга държава от ЕС", коментира тя. Същевременно има и много висококвалифицирани българи, които са добре оценени в световни компании. Безуханова даде пример с недостига на IT специалисти. "Наемат се студенти от 1-2 курс, които, от една страна, се деморализират от високите заплати, а от друга - не успяват да се подготвят задълбочено по специалността", посочи Безуханова, която е и генерален мениджър на "Хюлет - Пакард България".

ДАНСКЕ БАНК: Инфлацията през септември ще стигне 14% за годината, цитира Дневник.

Инфлацията в България през септември ще достигне 13.9% на годишна база, прогнозира една от най-големите скандинавски банки Данске банк. Основният двигател на продължаващото ускоряване на инфлационните процеси ще са поскъпването на хранителните стоки, ръстът в заплатите и силното вътрешно търсене. Очаква се Националният статистически институт да обяви официалните данни за инфлацията през септември тази седмица. Много е вероятно официалната прогноза на правителството за инфлация от 3.1% към края на годината да бъде превишена многократно, коментират от финансовата институция.

Хазната се оголи, информира Стандарт.

Държавната хазна започна да дрънчи на кухо. Кабинетът затегна здраво колана на чиновниците. Министерствата трябва да харчат по-малко, за да се заделят повече пари настрана. Ведомствата ще получат само 90% от средствата, предвидени за 2007 г., съобщи за "Стандарт" министър от кабинета. Сега не само образователният шеф Даниел Вълчев се чуди откъде да спести за учителски заплати. Колегите му също умуват как да вържат двата края. "Станахме като габровците - пестим даже от канцеларски материали и тоалетна хартия", признаха чиновници.

Гробище роди милионери, четем в Стандарт.

Гробището край пловдивското Рогошко шосе роди милионери броени дни преди изборите. Чрез скандални заменки на терени, които общинският съвет разреши на последната си сесия, тарикати се уредиха с апетитни имоти на пъпа на града. Старейшините вдигнаха ръка "за" повече от 60 съмнителни сделки.

Португалците нямат пари за “Тракия”, разкрива Стандарт. 

фирми, които претендират за концесията на "Тракия", нямат пари за строеж на аутобана. Това стана ясно от думите на строителния министър Асен Гагаузов по БНР. В срок от три месеца след подписване на договора за концесионерите трябва да си осигурят финансиране, заяви министърът. Само преди три дни премиерът Сергей Станишев каза, че българо-португалският консорциум "Магистрала Тракия" АД можел веднага да започне изграждането на новите участъци от автомагистралата. Засега е ясно, че потенциални кредитори на консорциума са португалската Банка на Светия дух и швейцарската Ю Би Ес, в която до 2000 г. е работил министърът на държавната администрация Николай Василев. През последната седмица стана ясно, че Ю Би Ес е сериозно засегната от ипотечната криза, тръгнала от САЩ.

Без власт, но с пари!, констатира 24 часа. 

Около 100 милиона лева ще управляват догодина 24-мата районни кметове, които бъдат избрани на вота този месец. В сметката дори не са включени обществените поръчки, които ще се обявят и приходите от наеми. Догодина началниците на райони ще имат собствен бюджет за ремонт на училища. Поне 21 милиона ще им се отпуснат за ремонта на улици.

Реже ли ни Европа от агропарите, пита Дневен Труд. 

Откъм Холандия и Румъния ни застигна тревожна вест. Брюксел може да санкционира България и да й отреже 25 % от средствата за субсидии в земеделието. Страната ни не била подготвена за правилното усвояване на европарите. Ако се случи това, селското стопанство ще загуби над 78 милиона евро.

Социолози срещу "Барометър.инфо", обявява Дума. 

Няма нито едно изследване през последните 8 месеца, което да дава резултати за БСП в София под 16%. Данните, които "Барометър.инфо" представя, са практически невъзможни. Това заяви за агенция "Фокус" социологът от "Медиана" Кольо Колев. Така той коментира данните на "Барометър.инфо", според които Бойко Борисов ще спечели местния вот още на първи тур с резултат 51,84%. Според изследването на агенцията на 6 октомври сред 489 софиянци кандидатът на ДСБ и СДС Мартин Заимов би получил 20,25% от гласовете на избирателите, а кандидатът на левицата Бриго Аспарухов - 8,18 на сто. Не е категорична тенденцията, че Борисов ще спечели изборите в София на първи тур, коментира и социологът доц. Татяна Буруджиева. Тя подчерта, че зад сегашния кмет по резултати в рамките на статистическата грешка се подреждат четирима от неговите опоненти и никой не може да прогнозира кой от тях може да отиде на втория тур. Това са Мартин Заимов (СДС и ДСБ), Бриго Аспарухов (БСП), Антония Първанова (НДСВ) и Слави Бинев ("Атака"). Буруджиева допълни, че подобни внушения, че няма да има балотаж, и то три седмици преди края на кампанията, води до потискане вота на избирателите. И без това активността в София е ниска, а колкото е по-ниска, толкова по-голяма е вероятността нещата да се решат на първи тур, заключи социологът. "Барометър.инфо" продължава да мъти общественото пространство - тази агенция е абсолютно невнятна, никому неизвестна и зад нея не стои абсолютно никой, заяви Кольо Колев. По думите му е несериозно агенция да се явява на хоризонта само по време на избори.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама