НОВИНИ


Борис Джонсън и купонът, който (може да) му отсече ”главата”. Какво се случва на Острова?

11 3624 19.01.2022
Борис Джонсън и купонът, който (може да) му отсече ”главата”. Какво се случва на Острова?

Борис Джонсън и Доналд Тръмп често са сравнявани. Ако в скандала на “Даунинг Стрийт” обаче не бе замесен британският премиер, а Доналд Тръмп, нещата щяха да имат доста по-различен развой. Милионерът щеше да признае за нелегалното парти, но в свой дух щеше да обясни, че имунитетът му е железен и затова проблем няма, а на купона е имало прекрасни жени. Е, Джонсън не постъпи така. Първо отрече. После се извини. После пак отрече. И волно или неволно се вкара в сага, която може да му коства поста.


Медия във Великобритания разкри, че над 100 души са били поканени на парти в градината на “Даунинг стрийт” №10 по време на първия пълен локдаун, наложен в страната. Събитието се е провело през май 2020 г. Свидетели твърдят, че там е присъствал и британския премиер Борис Джонсън и неговата съпруга. Нещо повече - не става дума само за един купон, а за поредица от партита. 

 

Джонсън отричаше усърдно да е знаел за тях. В продължение на около месец британският премиер и адвокатите му дори някак се надяваха, че скандалът ще утихне и не отговаряха на въпроси. После Джонсън призна за един от купоните и се извини. Но само преди няколко дни скандалът се разгоря с нова сила. Причината - парти на “Даунинг стрийт”, което се е провело в нощта преди погребението на принц Филип. Джонсън се принуди да се извини лично на кралица Елизабет II. 

 

Всички тези купони обаче доведоха до призиви от страна на обществото и медиите Джонсън да подаде оставка. Темата се оказа добре дошла и за опозицията в британския парламент, която поиска същото. Последва и бунт от страна на собствената партия на британския премиер. Депутатите от редиците на консерваторите също призоваха Джонсън да подаде оставка.

 

Само преди няколко дни бившият главен съветник на Джонсън . Доминик Къмингс заяви, че британският премиер е бил много добре запознат със събитията и дори не е искал да наложи по-строги противоепидемични мерки, за да не се отрази това на нощния живот на “Даунинг стрийт” №10. 

 

54 от всички 360 депутати от партията на консерваторите трябва да поискат вот на недоверие, а вече около 20 законотворци от редиците на Борис Джонсън планират да го направят, съобщават медии на Острова. Няколко други са съобщават, че вече са го сторили. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама