НОВИНИ


Проф. Веско Панов: Според ВАС сегашният ректор на Техническия университет е едно правно нищо

2 5637 19.01.2022
Проф. Веско Панов: Според ВАС сегашният ректор на Техническия университет е едно правно нищо

Министерството на образованието се превърна в страна в казуса с ректора на Техническия университет. Оставя избраното нецелесъобразно ръкововдство да управлява. Министърът казва, че взема решения по целесъобразност. В случая той трябва да действа в условията на обвързана компетентност. Това значи, че не може да бездейства. Все едно да не назначим служебно правителство, а да оставим старото да управлява, докато не изберем ново.


Това заяви в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” проф. Веско Панов от Техническия университет в София.

 

Поводът за коментара му е порочен избор на ректор на един от най-големите български университети.

 

През 2019 г. за ректор е избран проф. Иван Кралов. Парадоксално на първия етап при 380 присъстващи делегати общият брой на гласовете "за" петимата кандидати е 809. Резултатът оспорва единствено проф. Панов. Оспорваната разпоредба дава възможност да се гласува за повече от един кандидат. На първа инстанция жалбата му е отхвърлена, но на втора върховните съдии я уважават.

 

Така на 16 декември ВАС отменя решението на Общото събрание на ТУ, с което е избран настоящия ректор на висшето училище. След решението на ВАС следва отмъщение. Проф. Панов не е получил бонус за Коледа, например. За разлика от своите колеги.

 

Оттук нататък следва министърът да назначи служебен ректор, който да промени правилата за избор и такъв да се проведе отново. Това обаче не се случва.

 

"Вероятно хората, на които се е предоверил акад. Денков са го убедили, че могат със академични средства да овладеят положението и бързо да се проведат избори. Но решението на съда казва, че никога не е избиран сегашния ректор. Това е едно правно нищо. 2 години е заемал тази длъжност и това си има последици. В този момент сме изправени пред хипотеза - как да проведем честни и справедливи избори, когато тези хора все още управляват университета. МОН се доверява на председателя на Общото събрание да проведе нов избор, но той бе страна по спора и е загубил този съдебен спор. Може ли да бъде организирано Общо събрание при такива условия?", попита още проф. Панов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама