НОВИНИ


Втори състав на ВАС отмени наказание на следователя Бойко Атанасов

2 3953 21.01.2022
Втори състав на ВАС отмени наказание на следователя Бойко Атанасов
Бойко Атанасов

Втори тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени наказание на следователя Бойко Атанасов за забавени дела.


Най-общо съдиите Румяна Папазова (председател на състава), Сибила Симеонова и Александър Митрев (докладчик) приемат, че липсват мотиви, както и както и доказателства, че до забавянето се е стигнало поради бездействие на следователя.

На 15 май 2019 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наказа Бойко Атанасов с намаляване на заплатата с 15% за осем месеца за бездействие, което е довело до забави, някои драстични, по пет досъдебни производства, съобщи news.lex.bg.

 

Нарушенията са установени след възложена от главния прокурор тематична ревизия на работата в следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП), извършена през ноември 2017 г. Резултатите показали, че по пет дела (по едно от 2005 г., 2015 г. и 2017 г.  и две от 2016 г.) Бойко Атанасов не е провеждал ритмично разследването и неоправдано е бездействал.

 

По предложение на градския прокурор на София ПК на ВСС образува дисциплинарка срещу него. Съставът е заключил, че безспорно следователят е извършил нарушение, забавянията по тези пет дела са били драстични и това не е бил изолиран случай, а трайна тенденция като продължително време той не извършвал никакви действия, въпреки че натовареността му била под средната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама