НОВИНИ


Първият тест за съдебната реформа - другата седмица

11 8566 22.01.2022
Първият тест за съдебната реформа - другата седмица

Първият тест за съдебната реформа ще е другата седмица. Партиите от управляващата коалиция ще инициират създаване на временна комисия за промени в Конституцията. Тя трябва на първо място да обсъди възможните промени в рамките на стандартите, посочени от Европа. Тестът за това колко мащабна ще е съдебната реформа зависи именно от работата на временната комисия.


Това заяви пред “Дарик радио” Атанас Славов от “Демократична България”. 

По думите му важно е да се види дали опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ще участва в този процес. 

 

“Създаваме временната комисия, на която първо да се обсъди възможния периметър на реформите и тогава вече да бъде внесен конкретен законопроект за изменение на Конституцията, който да получи, надявам се, подкрепа”, коментира още Славов. 

Депутатът от “Демократична България” разясни и готвената реформа в КПКОНПИ. Идеята е Антикорупционната комисия да се раздели на две. По думите на Славов това е логично, защото функциите на противодействие на корупцията от една страна и отнемане на незаконно придобитото имущество - от друга, са доста различни. 

 

“Важно е новата антикорупционна комисия да се занимава с конфликта на интереси, но ще има и разследващи функции по отношение на корупционни престъпления - нещо, което няма в момента. Прокуратурата няма да бъде заобиколена. В момента има множество различни разследващи органи - в МВР, НАП, други агенции. Имаше дисбаланс в това, че КПКОНПИ можеше да прилага СРС, но те не можеше да бъдат използвани в рамките на наказателния процес. Сега ще има такива”, обясни още Славов. 

 

По думите му обвинителната функция продължава да принадлежи на прокуратурата, както е по Конституция. 

 

“Прокуратурата е незаобиколим фактор. Затова е важно да бъде реформирана и когато има данни за корупция, да има действие”, категоричен бе още Славов.

Освен парламента, предложението за промени в КПКОНПИ ще позволи и на президента да избира един член, за да има баланс между парламент и президент, за да може органът да не е свръх политизиран. 

 

“Основното при отнемането на имуществото е да се спазят европейските стандарти и препоръки по отношение на установяването на това кое е незаконно придобито имущество. Методът, по който се установява това, е голям проблем в момента. Изпадаме в ситуация, в която има много висока начална цена на исковете и крайното решение на съда. Това води до осъждане на държавата да плаща сериозни разноски за нарушаване на права”, обясни още депутатът от ДБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама