НОВИНИ


Асен Василев: Подготовката ни за членство в еврозоната върви по план

6 3216 24.01.2022
Асен Василев: Подготовката ни за членство в еврозоната върви по план
Асен Василев БГНЕС

Предстоят широки обществени обсъждания, които смятаме да организираме по въвеждането на единната европейска валута, така че да стане възможно най-плавен преходът от лев към евро. Подготовката за членството ни в еврозоната върви добре, техническата работа се изпълнява по план.


Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

 

„Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да направим това широко обществено обсъждане, така че всички граждани и фирми да са наясно какво означава членството на България в еврозоната и по какъв начин то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да предизвика финансови трусове“, казва още той.

 

В публикацията на вицепремиера Асен Василев не се споменава дата за преминаването от лев към евро, но нееднократно той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.


Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.


„Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари“, коментира министърът, като подчертава, че емисионната политика на правителството ще бъде предвидима.


В Бюлетина на Асоциацията на търговските банки има и статия на гуверньора Димитър Радев, в която той подчертава стабилността на банковата система.


„От източник на проблеми в миналото, сега системата е в основата на стабилността“, подчертава той. За пореден Димитър Радев припомня, че високите нива на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, заради който Централната банка прилага необходимите политики.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама