НОВИНИ


Проучване: Въпреки избора си да живеят извън страната, българите по света остават свързани с родината

5 2983 25.01.2022
Проучване: Въпреки избора си да живеят извън страната, българите по света остават свързани с родината

Въпреки избора си да живеят извън страната, българите по света остават свързани с родината. Това сочат обобщените данни от миграционно проучване за нагласите на сънародниците ни в чужбина. Изследването е на неправителствената организация "Тук-Там".


Изследването е проведено по метода на отзовалите се, състояло се е в периода края на ноември - началото на декември 2021 г. Обхваща 2300 българи от 80 държави. По-голяма част от участниците са били жени, уточнява БТА.


16 на сто от анкетираните са посочили, че са силно ангажирани с инициативи в България. 60 на сто от тях се определят като активни, а 24 на сто са по-скоро пасивни по отношения на събития, свързани с родината. Най-често това, което интересува сънародниците ни, са образователните инициативи, сподели Юлия Димитрова, член на УС на "Тук-Там". Тя коментира, че изследването не се е фокусирало върху броя на българите зад граница, а какъв е техният профил и очаквания.


Изследването отчита и нагласите на българите да се върнат в България. Младите на възраст между 18-24 г. имат по-висока склонност да се установят обратно у нас.

 

Българите на възраст над 36 години са посочили, че по-скоро не биха се върнали. Трите основни фактора, които спират сънародниците ни от това да се приберат в родината са: качество на живот, липса на добро заплащане и липсата на по-добри възможности за образование, сочат данните.


Шест на сто от участниците в проучването са заявили, че са се прибрали в родината заради пандемията. Те пребивават в страната отново вече две години и са с нагласа в дългосрочен план да останат тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама